USA tar hem anhöriga till ambassadpersonal

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesdepartement beordrar nu anhöriga till all amerikansk personal på ambassaden i Kiev att lämna Ukraina. Bakgrunden är det spända läget och oron för en rysk invasion.

Icke nödvändig personal på ambassaden kan välja att resa till USA på regeringens bekostnad, enligt uttalandet som kom sent på söndagen svensk tid.

Amerikanska UD understryker samtidigt att det inte rör sig om någon evakuering och att ambassaden i Kiev kommer att vara fortsatt öppen.

UD har också uppdaterat sina reserekommendationer och uppmanar amerikanska medborgare att överväga att lämna Ukraina. Tidigare har man bara avrått från resor dit, rapporterar ABC News.

Mer vapen till Ukraina

På söndagen kom också en andra flyglast med amerikansk militär utrustning till Ukraina. Den första anlände i fredags.

”Mer än 80 ton vapen från våra vänner i USA för att förstärka Ukrainas försvarsförmåga! Och det kommer mer”, skriver Ukrainas försvarsminister Oleksi Reznikov på Twitter.

Storbritannien och de baltiska staterna har också skickat vapen till Ukraina.

Upprustningen är ett svar på de ryska truppsammandragningarna nära gränsen till Ukraina. Enligt Ukraina har nu mer än 127 000 ryska soldater samlats i området tillsammans med stora mängder utrustning, bland annat stridsvagnar, kortdistansrobotar och fältsjukhus, skriver CNN.

Ryssland: Bara övningar

Ryssland hävdar att det rör sig om helt vanliga vinterövningar. Ryssland förnekar också de ukrainska uppgifterna om att omkring 3 000 ryska militärer redan har gått över gränsen och befinner sig i de rebellkontrollerade områdena i östra Ukraina.

Parallellt pågår ett intensivt diplomatiskt arbete för att förhindra en militär eskalering.

USA:s och Rysslands utrikesministrar Antony Blinken och Sergej Lavrov möttes i fredags i Schweiz för att diskutera säkerhetsläget. Foto: Rysslands utrikesdepartement /EPA

USA:s och Rysslands utrikesministrar Antony Blinken och Sergej Lavrov möttes i fredags i Geneve för att diskutera det spända läget, men utan kända framsteg.

Krav på säkerhetsgarantier

Samtalen kretsar kring Rysslands krav på ett antal säkerhetsgarantier av USA och Nato, bland annat att Nato inte ska ta in nya medlemmar och att alla Natotrupper ska dras tillbaka från de länder i Östeuropa som gått med i alliansen efter 1997.

USA har hotat med mycket kraftiga sanktioner om Ryssland invaderar Ukraina. På söndagen sade Antony Blinken till CNN att det räcker att en enda rysk styrka går in i Ukraina ”på ett aggressivt sätt” för att USA och Europa ska svara med snabba, hårda och samordnade sanktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.