Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges Natoförhandlare menar att de återupptagna Natosamtal med Turkiet är ”ett litet steg framåt”. Men vad har den två månader långa pausen i samtalen inneburit? Hör Oscar Stenström i Morgonstudion. Foto: SVT/Henrik Montgomery/TT

Erdogans talesperson: Inte tillräckliga åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Ibrahim Kalin, Turkiets president Recepy Tayyip Erdogans talesperson, välkomnar de åtgärder Sverige och Finland har vidtagit mot Kurdistans arbetarparti, PKK. De är dock inte tillräckliga för att Turkiets ska ratificera ländernas Natoansökningar.

– Vi är nöjda med de åtgärder som Sverige och Finland har vidtagit i kampen mot PKK, men det räcker inte. Vi har sagt att åtgärder bör vidtas för att förhindra finansiering och propaganda av terrorism, sade Ibrahim Kalin på torsdagen enligt den turkiska tidningen Hürriyet.

Kalin noterade särskilt den nya terrorlagstiftningen som regeringen lade på riksdagens bord på torsdagen.

– Vår svenska motsvarighet uppger att de kommer att vara mer effektiva med lagen. Vi kommer att fortsätta att noga följa de åtgärder som rör kampen mot terrorism, sade Kalin enligt Hürriyet.

Han sade även att Turkiet snart kommer att inleda nya samtal med Sverige och Finland. Det är dock oklart när dessa kommer att ske.

Samtal återupptogs

Under torsdagen återupptogs de trilaterala samtalen mellan Turkiet, Sverige och Finland sedan de tillfälligt pausats i slutet av januari. På mötet deltog, förutom representanter från respektive land, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Efter mötet uppgav Sveriges Natoförhandlare, Oscar Stenström, att Turkiet fortfarande inte delar bilden av att vare sig Sverige eller Finland uppfyller det avtal som slöts mellan länderna på Natotoppmötet i Madrid i juni förra året.

Gjort framsteg

Turkiet anser dock att Sverige har gjort framsteg på vissa punkter, enligt Stenström. Bland annat vad gäller införandet av nya tillstånd för att möjliggöra vapenexport till Turkiet och skärpt terrorlagstiftning.

– Senast i dag tog regeringen ett beslut och skickade en proposition till riksdagen. Inte minst har myndigheterna skärpt sitt arbete emot kampen mot terrorism och PKK, säger Stenström på en pressträff efter mötet.

Stenström vill inte spekulera huruvida det nuvarande parlamentet i Turkiet kommer att ratificera Sveriges ansökan och att det troligen kommer att vara upp till det nya turkiska parlamentet.

– Min uppgift är att se till att de åtgärderna som vi vidtar är tillräckliga för att Turkiet till slut ska ratificera. Jag tror att vi inom kort kommer att få reda på när det turkiska valet kommer att ske och innan det kommer sannolikt inte heller det nuvarande parlamentet vara samlat speciellt länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.