– De kvinnofientliga tillmälena är omfattande, säger rapportförfattaren Rolf Fredheim som på uppdrag av Natos särskilda centrum för kommunikationsstrategi (Stratcom) granskat hundratusentals Twittermeddelanden om den finländska regeringens 19 ministrar.
– Detta är ett hot mot demokratin och riskerar avskräcka unga kvinnor från att söka sig till politiken, säger Maria Ohisalo, partiledare för de gröna och Finlands inrikesminister, en av de mest drabbade av påhoppen.
Det var för ett drygt år sedan som bilderna på Finlands nya regeringskoalition kablades ut över världen och väckte sensation. Tolv kvinnliga ministrar mot nio manliga, i en koalition ledd av fem kvinnliga partiledare, fyra av dem knappt 30 år fyllda.
Smekmånaden och den positiva uppmärksamheten varade inte länge för den nya regeringen visar Natos studie. I alla fall gäller det kvinnorna i regeringen.
– De kvinnliga ministrarna tog emot en oproportionerlig hög andel av kränkande kommentarer under undersökningsperioden, konstateras i rapporten.
Högersympatisörer bakom
Även om inte regelrätta fysiska hot registrerats är de förklenande omdömena och sexistiska kommentarerna omfattande. Enligt rapporten härrör de från enskilda personer med sympatier på högerkanten och dyker upp i negativa kommentarer om regeringens politik och rör ämnen som Covid-19-hanteringen, invandringsfrågan och Finlands relation till EU.
Värst drabbade är statsministern Sanna Marin och de grönas Maria Ohisalo, inrikesminister i Finland som båda utsatts för tusentals sexistiska kommentarer under de månader som undersökningen pågick, i snitt mellan 50 och 60 om dagen om var och en av dem.
Sexistiska uttryck
Uttryck som ” hora”, ”bitch” och ”slampa” förekommer oavsett ämnesområden, skriver rapporten.
Maria Ohisalo, tillhör de politiker som hotats till livet men vill inte ge vika för hatet.
– Eftersom jag vet att det är ett sätt att använda makt så vill jag inte ge (mina angripare) den makten, så därför vill jag bara fortsätta och använda min röst så mycket som möjligt.
350 000 kommentarer och meddelanden har synats
”Abuse of power: coordinated online harassment of finnish government ministers” har publicerats av Stratcom, Natos särskilda organ för studier av kommunikation och påverkan.
Studien har under en fyra månaders period granskat 350 000 twittermeddelanden och kommentarer om Finlands 19 ministrar.
Rapporten beställdes av den förra finländska regeringen som ville ta reda på hur utbrett automatiserade hatkampanjer var i den finländska politiken. Man upptäckte snart att dessa var få. Istället blev man varse attackerna mot kvinnliga politiker som var desto fler men härstammade från ett begränsat antal individer, många verksamma anonymt eller under falska konton.
– Algorytmerna har bara kunnat skrapa på ytan och inte kunnat fånga upp sådant som ironi och sarkasmer som ytterligare skulle kunnat öka antalet förklenande omdömen om landets kvinnliga ministrar, säger rapportförfattaren Rolf Fredheim till SVT.