SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi om skandalen med Republikanernas guvenörskandidat i North Carolina – Mark Robinson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan avgöra valet.” Hör USA-korrespondenten Fouad Youcefis analys om skandalen kring Mark Robinson (Rep), guvernörskandidat i North Carolina. Foto: SVT/Reuters

Nazist-skandalen sätter Trump i rävsax

Uppdaterad
Publicerad

En granskning av CNN har visat att republikanernas guvernörskandidat i North Carolina bland annat kallat sig själv för en ”svart nazist” och stöttat slaveri i ett kommentarsfältet på ett porrforum.

Skandalen kan bli avgörande i höstens val, enligt SVT:s korrespondent Fouad Youcefi.

Guvernören Mark Robinson (R) har använt samma mejladress och användarnamn på porrforumet som på flera sociala medier, visar CNN. Flera av kommentarerna på forumet är, enligt CNN, för grafiska för att visas för allmänheten.

Mark Robinson själv menar att granskning är tabloida lögner.

USA-val 2024

Intresset för valet av guvernör i delstaten North Carolina har blivit stort på grund av abortfrågan. Robinson förespråkade 2020 ett abortförbud och till höstens val stöttar han en hjärtslagslag, alltså att en abort ska vara olaglig efter att man identifierat hjärtslag från fostret.

Vanligtvis republikansk delstat

Republikanerna har vunnit valen i delstaten sedan 1976, med undantag från Obamas vinst 2008.

Skandalen som uppdagats kring Mark Robinson, guvernörskandidat i delstaten kan dock vara till fördel för Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris.

Hör mer i videoanalysen ovan om varför delstaten är så viktig – och hur Donald Trumps ställning till skandalen kan komma att avgöra valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet