En kvinna (Ginna Lindberg, USA-korrespondent för Sveriges radio) står utomhus i mörker, iförd en mörk blazer. Bakgrunden visar en väg som är svagt upplyst av gatulampor, med träd och en grusig yta i närheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör USA-korrespondenten Ginna Lindberg som är på plats i Springfield i Ohio: ”Det är poliser överallt”. Foto: SVT

Borgmästaren har utlyst undantagstillstånd i Springfield

Publicerad

Borgmästaren har utlyst ett undantagstillstånd i Springfield för att lugna alla medborgare.

Sedan republikanerna och Trumps falskt anklagat migranter för att äta husdjur har skolor stängt efter bombhot och i staden har pamfletter från Ku Klux Klan delats ut.

På torsdagen meddelade Rob Rue, borgmästare för Springfield, att han utlyser ett undantagstillstånd. Anledningen till det är att lugna allmänhetens oro. Det ger även borgmästaren möjlighet till fler resurser för att hantera potentiella hot. Lokala tjänstemän uppger att man har mottagit över 30 hot om våld sedan den senaste presidentdebatten, skriver CNN.

”Med detta kommer förvaltningarna mer effektivt kunna bemöta risker som uppstår, såsom oroligheter, cyberhot och potentiella våldsdåd”, meddelade Rue.

USA-val 2024

Både presidentkandidat Donald Trump och hans vicepresidentkandidat JD Vance har hävdat att migranter äter upp lokalbornas husdjur. Uttalandet fick stor uppmärksamhet efter presidentdebatten mot Kamala Harris. Uppgiften har avfärdats som falsk av lokal polis och kvinnan som låg bakom ryktet har bett om ursäkt.

Förra fredagen höll alla skolor i staden stängt efter bombhot. Sedan dess har poliser varje morgon sökt igenom skollokalerna. Ohios guvernör Mike DeWine, som själv är republikan, har även valt att förstärka staden med delstatsresurser.

Trump: Kommer besöka Springfield

Sedan Trumps uttalande har en kulturfestival i staden även fått ställas in på grund av säkerhetsskäl. Den rasistiska gruppen Ku Klux Klan har delat ut pamfletter med hatiska budskap mot invandrare i staden.

Under ett kampanjmöte på Long Island i veckan uppgav Trump att han kommer att besöka Springfield inom de närmsta två veckorna.

Det är ett besök som borgmästaren i Springfield inte hoppas ska bli av. Till NBC News säger Rue att ett sådant besök skulle kräva stora resurser från staden. Guvenör DeWine säger att ett besök från en presidentkandidat generellt är väldigt välkommet men håller med om att besöket skulle bli en stor utmaning.

”Jag måste konstatera att resurserna är mycket, mycket begränsade här”, säger han till kanalen.

Hör mer om stämningen i Springfield från SR:s USA-korrespondent Ginna Lindberg i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet