Tobias Hübinette, docent vid Karlstads universitet som länge forskat kring adoption, om Nederländernas beslut. Foto: SVT/TT

Nederländerna stoppar internationella adoptioner

Uppdaterad
Publicerad

Nederländerna stoppar alla internationella adoptioner efter att en statlig utredning visat att barn blivit stulna eller köpta från sina biologiska föräldrar.

– Det här är en historisk utredning, säger Tobias Hübinette, docent vid Karlstads universitet som länge forskat kring adoption.

Den nederländska utredningen är resultatet av tung kritik från adopterade som upptäckt att deras födelseattest och andra dokument varit försvunna, falska eller att adoptionen varit illegal.

Utredningen har granskat fall från 1960-talet fram till slutet av 90-talet, rapporterar Reuters. Man tittade specifikt på adoptioner från Bangladesh, Brasilien, Colombia, Indonesien och Sri Lanka. I vissa svåra fall framkom att barn adopterats via adoptionsförmedlingar där de stulits eller köpts under tvång från sina biologiska föräldrar.

Den nederländska regeringen har därför beslutat att alla utländska adoptioner stoppas. Trots vissa reformer anser man att insynen i adoptionsprocessen i vissa länder inte är tillräcklig.

– Jag förstår att det här kommer bli smärtsamt för vissa, men glöm inte varför vi fattar det här beslutet: Genom att stoppa adoptioner skyddar vi barn och deras biologiska föräldrar, säger justitieminister Sander Dekker.

”Chockvågor genom branschen”

Utredningen bör göra adoptionsfrågan högaktuell även i Sverige, menar forskaren Tobias Hubinette. Sverige har fler adopterade än Nederländerna, och det adopteras från samma länder.

– Det här är den mest noggranna utredningen som gjorts från europeiskt håll, och den har skickat chockvågor genom hela den västerländska adoptionsbranschen, säger Hübinette till SVT Nyheter.

Svenska fall utreds i Chile

Det har nyligen släppts en rapport om den svenska adoptionsverksamheten, men den har inte samma fokus på korruption som den nederländska rapporten, menar Hübinette.

Sedan flera år tillbaka pågår en utredning i Chile om illegala adoptioner. Drygt 600 ärenden utreds, varav 89 av dem är svenska. Men i Sverige finns ännu inga planer på att starta en egen utredning om korruption.

Socialminister Lena Hallengren (S) har tidigare sagt att regeringen vill invänta resultatet av den chilenska rapporten för att kunna bedöma hur man ska ta adoptionsfrågan vidare.

SVT Nyheter har sökt Lena Hallengren (S) för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.