Taiwan blev i fjol det första asiatiska landet att tillåta samkönade par att ingå registrerat partnerskap. Nu kan Thailand bli det andra, om regeringens lagförslag klubbas i parlamentet.
– Det här är en milstolpe för det thailändska samhället och ökar jämlikheten mellan alla kön, säger Ratchada Thanadirek, talesperson för regeringen, enligt CNN.
Lagändringen skulle bland annat öppna dörren till adoption för samkönade par. Däremot går förslaget inte så långt som att tillåta samkönade par att ingå äktenskap, något som väckt reaktioner bland delar av landets HBTQ-rörelse.
– Förslaget är ingen milstolpe för jämlikhet i Thailand, utan ett hinder för allas rätt att ingå äktenskap, säger Tattep Ruangprapaikitseree, hbtq-aktivist och generalsekreterare för organisationen Free Youth.
”En annan form av diskriminering”
Även Tanwarin Sukkhapisit, parlamentsledamot för MFP, hade önskat att regeringen gick längre. Partiet har länge velat se en reform av landets äktenskapslag, bland annat genom att ändra orden ”man och hustru” till ”gift partner”.
– Det här är en annan form av diskriminering. Vi vill inte ha något speciellt, vi vill bara behandlas som alla andra, säger han.
Välkomnas av hbtq-organisation
Regeringens besked välkomnas däremot av hbtq-organisationen Rainbow Sky Association of Thailand. Förslaget skulle innebära att samkönade par i princip får rätt att gifta sig, men utan att kalla det för äktenskap, menar ordförande Kittinan Daramadhaj.
– Vem spelar det för roll vad det kallas? Det är innehållet som är det viktiga, säger han till nyhetsbyrån Reuters.