Spaniens premiärminister Mariano Rajoy säger i en intervju med tidningen El País att det är uteslutet med medling för att lösa konflikten i Katalonien och att man kommer att sätta in extra poliser. Foto: AP/TT

Nej till medling i Katalonien – extra poliser sätts in

Uppdaterad
Publicerad

Spaniens regering skulle kunna luta sig mot grundlagen för att stoppa Katalonien från att skilja sig från landet om den utropar självständighet, säger premiärminister Mariano Rajoy i en intervju med tidningen El País. Han säger också att det är uteslutet med medling för att lösa konflikten och att man kommer att sätta in extra poliser.

Rajoy får frågan om han är redo att ta till artikel 155 i grundlagen, som gör det möjligt för honom att avsätta den regionala regeringen och utlysa ett lokalt nyval.

– Jag utesluter ingenting som ligger inom lagen. Det ideala vore om det inte blir nödvändligt med extrema lösningar, men för att det inte ska ske måste saker förändras, svarar han.

Kataloniens självständighetskamp

Han säger också att de extrainsatta 4 000 nationella poliserna som regeringen skickade till Katalonien i samband med folkomröstningen kommer att vara kvar i regionen till dess att krisen är löst.

Under intervjun säger han att det inte är aktuellt med ett nationellt nyval i Spanien som ett resultat av den politiska krisen och han utesluter medling mellan parterna för att lösa situationen.

Fakta: Den katalanska folkomröstningen

I folkomröstningen den 1 oktober fick väljarna svara på frågan ”Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?”.

Den regionala styrande koalitionen har sagt att självständighet skulle utropas inom två dygn vid ett ja-resultat.

Och ja blev det. Av totalt 5,3 miljoner röstberättigade deltog uppemot 2,3 miljoner, vilket motsvarar 42,3 procent, enligt det katalanska regionstyret. Cirka 90 procent av dem som röstade sade ja till självständighet.

Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till.

Några av motiven för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt tunga Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.

Folkomröstningen har förbjudits av Spaniens författningsdomstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet