• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En av de gripna arbetar för Huawei, enligt den polska tv-kanalen TVP. Arkivbild. Foto: Andy Wong/TT

Kinas ambassadör nekar till uppgifter om Huawei

Publicerad

Den kinesiska telekomjätten Huawei anklagas av USA för att utgöra ett säkerhetshot. Detta eftersom man misstänker att Huaweis utrustning kan användas för spionage.

– Anklagelserna som kommer i från USA har ingen faktabaserad grund, säger Gui Congyou, Kinas ambassadör i Stockholm till SVT:s program Agenda.

Det hela började med att Huaweis finanschef Meng Wanzhou greps i Kanada i december –  på begäran från USA, då man misstänker att bolagets utrustning kan användas för spionage.

– Huaweis företagande i Kina och utomlands, samspelar med Kinas lagar och andra länders lagar. Anklagelserna som kommer från USA bygger inte på fakta. USA försöker att smutskasta Huawei, och det är varken moraliskt eller legitimt, säger Gui Congyou.

Flera länder, bland annat USA, Australien och Nya Zeeland har stoppat Huawei från att delta i utbyggnaden av 5G-nät för att man är rädd för att bolaget ska dela data med Kinas säkerhetstjänst (MMS).

Flera länder följer USA

Samtidigt överväger länder som Norge och Storbritannien att följa deras exempel. Det tycker Gui Congyou är ett tecken på att USA pressar sina allierade och är ”mobbare”.

– USA pressar sina allierade att följa deras agerande. Det är ett tecken på mobbning. Majoriteten av världens länder har dock presenterat en annan idé än USA och kommer inte följa deras exempel, utan fortsätta samarbeta med Huawei, säger han.

Nekar till uppgifter

Gui Congyou nekar till att Huawei skulle på något sätt samarbeta med Kinas  säkerhetstjänst eller att man som kinesisk medborgare måste det.

– Kina har inga sådana lagar som kräver att man, som medborgare, måste samarbeta med säkerhetstjänsten. Jag vet inte var all fakta kommer ifrån eller vilka som har framlagt den. Och Huaweis chef har sagt att man inte har fått order från kinesiska myndigheter att samarbeta med säkerhetstjänsten, säger Gui Congyou, i Agenda.

Se hela programmet på söndag i SVT eller i SVT Play klockan 21.15.

Därför intervjuar Agenda Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.