Det hela började med att Huaweis finanschef Meng Wanzhou greps i Kanada i december – på begäran från USA, då man misstänker att bolagets utrustning kan användas för spionage.
– Huaweis företagande i Kina och utomlands, samspelar med Kinas lagar och andra länders lagar. Anklagelserna som kommer från USA bygger inte på fakta. USA försöker att smutskasta Huawei, och det är varken moraliskt eller legitimt, säger Gui Congyou.
Flera länder, bland annat USA, Australien och Nya Zeeland har stoppat Huawei från att delta i utbyggnaden av 5G-nät för att man är rädd för att bolaget ska dela data med Kinas säkerhetstjänst (MMS).
Flera länder följer USA
Samtidigt överväger länder som Norge och Storbritannien att följa deras exempel. Det tycker Gui Congyou är ett tecken på att USA pressar sina allierade och är ”mobbare”.
– USA pressar sina allierade att följa deras agerande. Det är ett tecken på mobbning. Majoriteten av världens länder har dock presenterat en annan idé än USA och kommer inte följa deras exempel, utan fortsätta samarbeta med Huawei, säger han.
Nekar till uppgifter
Gui Congyou nekar till att Huawei skulle på något sätt samarbeta med Kinas säkerhetstjänst eller att man som kinesisk medborgare måste det.
– Kina har inga sådana lagar som kräver att man, som medborgare, måste samarbeta med säkerhetstjänsten. Jag vet inte var all fakta kommer ifrån eller vilka som har framlagt den. Och Huaweis chef har sagt att man inte har fått order från kinesiska myndigheter att samarbeta med säkerhetstjänsten, säger Gui Congyou, i Agenda.
Se hela programmet på söndag i SVT eller i SVT Play klockan 21.15.
Därför intervjuar Agenda Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou.