Israels premiärminister Benjamin Netanyahu

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Benjamin Netanyahu säger att Israel kommer fortsätta attackera hela Libanon, även i huvudstaden Beirut. Foto: EBU

Netanyahu: Israel fortsätter attackerna – i hela Libanon

Publicerad

Runt 20 personer dödades i israeliska anfall mot mot Aitou i norra Libanon på måndagen. En ovanlig attack, bland annat på grund av det geografiska läget. Men attackerna kommer att fortsätta i hela landet, enligt Israels premiärminister Netanyahu.

– Det finns ingen säker plats längre i Libanon, säger Simone Casabianca-Aeschlimann vid internationella Röda korset till Sky News.

Israels attack mot mot Aitou i norra Libanon på måndagen beskrivs som ovanlig, både på grund av det geografiska läget i norr och eftersom en majoritet av befolkningen i området är kristna. Men Israel kommer att fortsätta attackera iranstödda Hizbollah i hela Libanon, slog Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fast på måndagen.

– Vi kommer att fortsätta att slå till mot Hizbollah i alla delar av Libanon – även i Beirut, sade han under ett besök på den militärbas i staden Binyamina i norra Israel som på söndagen attackerades av Hizbollah med drönare. Fyra israeliska soldater dödades och runt 60 personer skadades i attacken.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Simone Casabianca-Aeschlimann, chef för internationella Röda korset i Libanon, säger att över 1,2 miljoner människor har tvingats på flykt i Libanon. Hon säger att det inte längre finns någon säker plats i landet, och pekar även på attacken mot centrala Beirut i torsdags.

– Det är väldigt obehagligt att inte veta var och när det kommer att hända nästa gång, säger Casabianca-Aeschlimann till Sky News.

Kritik mot FN-beskjutning

Israel har kritiserats hårt från flera håll för attacker mot FN:s fredsbevarande styrkor i Libanon den senaste tiden. Flera FN-soldater har skadats.

EU fördömde på måndagen attackerna och avvisade israeliska anklagelser om att styrkorna var på plats för att hindra militära operationer mot Hizbollah. EU:s utrikeschef Josep Borrell kallar FN-styrkornas jobb mycket viktigt och menar att det är oacceptabelt att attackera dem.

Kort senare krävde Italien, Storbritannien, Frankrike och Tyskland i ett gemensamt uttalande att Israel omedelbart upphör med attackerna.

Israel har däremot uppmanat FN-styrkorna att lämna Libanon. Netanyahu upprepade på måndagen uppmaningen.

Blodigt dygn

I olika delar av Gaza har samtidigt över 40 personer dödats och många skadats i flera israeliska attacker under det senaste dygnet. På måndagskvällen dödades minst åtta personer i en attack mot Gaza stad, rapporterar Reuters.

– Bombningarna saknar motstycke. Det finns inget vatten, ingen mat och inga mediciner, och under pågående beskjutning görs tvångsevakueringar av människor, beskriver Khamis Elessi, medicinprofessor i Gaza stad, situationen för BBC.

Bild som visar en brand. Mörka silhuetter av människor syns i förgrunden, medan flammor och rök skapar en intensiv ljusstämning i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tält i lågor – fler döda befaras efter sjukhusattack i Gaza natten till måndag. Dödstalet befaras stiga. Foto: Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet