• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

FN-soldater i Libanon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad gör FN:s fredsbevarande styrkor i Libanon? Vad händer om de lämnar? Foto: Reuters/GBBBC

FN-soldater uppmanas lämna Libanon: ”Skulle vara ett nederlag”

Uppdaterad
Publicerad

Flera FN-soldater har skadats av israeliska beskjutningar i veckan.

Attackerna fördöms av omvärlden, men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu menar att det är FN-soldaterna som borde dras tillbaka.

– Det skulle vara ett nederlag för fredsbevarande operationer, säger Lisa Hultman, professor i freds- och konfliktforskning.

Under söndagsmorgonen observerade FN:s fredsbevarande styrkor i Libanon (Unifil) tre israeliska plutoner korsa den av FN beskyddade ”blå linjen” på gränsen mellan Israel och Libanon.

Omkring 04.30 ska även två israeliska stridsvagnar forcerat FN:s grindar. Stridsvagnarna drog sig tillbaka efter 45 minuter, skriver Unifil.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Enligt Israels militär (IDF) skedde intrånget på grund av en reträtt.

”Inte en slump”

Detta sker efter att fem FN-soldater skadats i beskjutning mellan Israel och Hizbollah. I fyra av fallen beskylls Israel, som har tagit på sig ansvar över två.

IDF sa att de under fredagen sköt mot ett mål inom 50 meter från en FN-postering, men att beskjutningen skadade två FN-soldater.

Under torsdagen ska en israelisk stridsvagn ha skjutit mot ett vakttorn vid en av FN:s posteringar. Även då skadades två soldater.

Seán Clancy, stabschef för den irländska militären – vilka har runt 340 soldater i Unifil – tror inte att torsdagens attack var en slump då träffytan på tornet är så litet.

– Från ett militärt perspektiv är detta inte en slump – det är en direkt handling, säger han till det irländska tv-bolaget RTÉ.

Netanyahu: Ta bort soldater

Israels beskjutning av FN-styrkornas positioner har fördömts starkt av FN, EU och påven. 34 länder har gemensamt fördömt attackerna.

Till SVT kommenterar utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) händelserna: ”Vi fördömer alla attacker mot FN-styrkor. De fredsbevarande styrkorna har en mycket viktigt roll för att skapa trygghet i södra Libanon”.

Den israeliska försvarsministern gav under söndagen besked att de ska vidta åtgärder för att förhindra skador på FN-personal. Detta efter ett samtal från den amerikanska försvarsministern Austin Lloyd.

Strax därefter uppmanade dock premiärminister Benjamin Netanyahu FN:s generalsekreterare António Guterres att ”ta bort” sina soldater från stridsområden.

”Din vägran att dra tillbaka Unfil-soldater gör dem till Hizbollahs gisslan”, säger Netanyahu i ett uttalande under söndagen.

Israel ska även ha uttryckt sin begäran direkt till Unifil. FN-styrkorna har dock vägrat att lämna.

Vad gör FN:s fredsbevarande trupper i Libanon och vad händer om de lämnar området? Lisa Hultman, professor i freds- och konfliktforskning berättar i videon ovan.

Sveriges engagemang i Unifil

Sveriges engagemang i Unifil började 1978 som en del av FN:s insatser för att övervaka Israels tillbakadragande från södra Libanon och återställa fred.

Sverige bidrog initialt med en kompanistyrka och bemannade Unifils:s sjukhus från 1980 till 1992. År 1986 utökades bidraget till en underhållsbataljon.

Engagemanget avslutades 1994 på grund av uppgifter i Jugoslavien.

2000 stödde Sverige med en ammunitionsröjningspluton, då Israel drog sig ut ur södra Libanon.

Efter strider 2006 bidrog Sverige med två korvetter till Unifil:s marinstyrka.

Sju svenskar har omkommit på Unifil-uppdrag.

I dag bemannas Unifil av drygt 10 500 soldater. Däribland soldater från Finland.

Källa: Försvarsmakten och Unifil

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upptrappning mellan Israel och Hizbollah i Libanon

Mer i ämnet