Under söndagsmorgonen observerade FN:s fredsbevarande styrkor i Libanon (Unifil) tre israeliska plutoner korsa den av FN beskyddade ”blå linjen” på gränsen mellan Israel och Libanon.
Omkring 04.30 ska även två israeliska stridsvagnar forcerat FN:s grindar. Stridsvagnarna drog sig tillbaka efter 45 minuter, skriver Unifil.
Enligt Israels militär (IDF) skedde intrånget på grund av en reträtt.
”Inte en slump”
Detta sker efter att fem FN-soldater skadats i beskjutning mellan Israel och Hizbollah. I fyra av fallen beskylls Israel, som har tagit på sig ansvar över två.
IDF sa att de under fredagen sköt mot ett mål inom 50 meter från en FN-postering, men att beskjutningen skadade två FN-soldater.
Under torsdagen ska en israelisk stridsvagn ha skjutit mot ett vakttorn vid en av FN:s posteringar. Även då skadades två soldater.
Seán Clancy, stabschef för den irländska militären – vilka har runt 340 soldater i Unifil – tror inte att torsdagens attack var en slump då träffytan på tornet är så litet.
– Från ett militärt perspektiv är detta inte en slump – det är en direkt handling, säger han till det irländska tv-bolaget RTÉ.
Netanyahu: Ta bort soldater
Israels beskjutning av FN-styrkornas positioner har fördömts starkt av FN, EU och påven. 34 länder har gemensamt fördömt attackerna.
Till SVT kommenterar utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) händelserna: ”Vi fördömer alla attacker mot FN-styrkor. De fredsbevarande styrkorna har en mycket viktigt roll för att skapa trygghet i södra Libanon”.
Den israeliska försvarsministern gav under söndagen besked att de ska vidta åtgärder för att förhindra skador på FN-personal. Detta efter ett samtal från den amerikanska försvarsministern Austin Lloyd.
Strax därefter uppmanade dock premiärminister Benjamin Netanyahu FN:s generalsekreterare António Guterres att ”ta bort” sina soldater från stridsområden.
”Din vägran att dra tillbaka Unfil-soldater gör dem till Hizbollahs gisslan”, säger Netanyahu i ett uttalande under söndagen.
Israel ska även ha uttryckt sin begäran direkt till Unifil. FN-styrkorna har dock vägrat att lämna.
Vad gör FN:s fredsbevarande trupper i Libanon och vad händer om de lämnar området? Lisa Hultman, professor i freds- och konfliktforskning berättar i videon ovan.
Sveriges engagemang i Unifil
Sveriges engagemang i Unifil började 1978 som en del av FN:s insatser för att övervaka Israels tillbakadragande från södra Libanon och återställa fred.
Sverige bidrog initialt med en kompanistyrka och bemannade Unifils:s sjukhus från 1980 till 1992. År 1986 utökades bidraget till en underhållsbataljon.
Engagemanget avslutades 1994 på grund av uppgifter i Jugoslavien.
2000 stödde Sverige med en ammunitionsröjningspluton, då Israel drog sig ut ur södra Libanon.
Efter strider 2006 bidrog Sverige med två korvetter till Unifil:s marinstyrka.
Sju svenskar har omkommit på Unifil-uppdrag.
I dag bemannas Unifil av drygt 10 500 soldater. Däribland soldater från Finland.
Källa: Försvarsmakten och Unifil