Norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen med ICAN:s logotyp Foto: TT

Analys: Nobelkommittén valde det säkra kortet – undviker politiska fallgropar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En hårt kritiserad fredspriskommitté i Oslo valde det säkra kortet. De belönar kampen mot kärnvapen genom organisationen ICAN, Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen. Det kan sägas vara ett klassiskt fredspris. Och en uppmaning att avvärja hotet från Nordkorea.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Med ICAN  undvek man flera av de politiska fallgropar som de andra kandidaterna kunde ha utgjort. ICAN stod inte högst upp på listan, men många andas nog ut när priset offentliggjorts. Det är svårt att bli upprörd över en organisation som kämpar mot kärnvapen.

Helt okomplicerat är det däremot inte, med tanke på att många länder har kärnvapen och kommer att vilja fortsätta att ha kärnvapen om inte annat så i avskräckande syfte.

Nobels fredspris 2017

Konvention i FN

Den internationella kampanjen mot kärnvapen har de senaste tio åren varit pådrivande för att få till förbud mot kärnvapen. Det har lett till att FN i juli i år antog en konvention om kärnvapenförbud. ICAN uppmanar länder att skriva under och ratificera den.

Det ställer till det för Sverige som officiellt alltid varit emot kärnvapen, men som kan få problem med militära samarbetspartners som Nato om vi skriver under. Den frågan har nu skjutits upp till efter valet 2018.

Kräver nedrustning

ICAN kräver också att kärnvapenstater förstör sina vapenlager. Något som var på gång under 90-talet när USA och Sovjets efterföljare, som Ryssland och Ukraina minskade sina arsenaler betydligt. Ukraina blev helt kärnvapenfritt.

I dagens läge, med ett hårdnande internationellt klimat, är det inte lika enkelt att tala om nedrustning. Inte när man ser Ryssland som upplevs som ett allt större hot av sina grannländer, eller Nordkoreas med sitt snabbt utvecklade kärnvapen- och missilprogram.

Iranavtalet ljusglimt

Det enda ljuset i tunneln är väl avtalet med Iran som begränsat sitt kärnteknikprogram i utbyte mot lyfta sanktioner. Men det avtalet hotas nu om Donald Trump inte förlänger det i mitten av oktober. Då kan Iran ändra sin inriktning och risken för en spridning av kärnvapen i Mellanöstern kan öka.

Vad den internationella kampanjen mot kärnvapen gjort är att tala om de humanitära aspekterna av kärnvapenhotet i stället för hur många stridsspetsar som finns var.

De läkare som är med i ICAN vill lyfta fram de fruktansvärda konsekvenser kärnvapenexplosioner kan ha och på så vis har man lyckats få igenom konventionen i FN.

Sen är det en annan sak vad det kan leda till på sikt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Nobels fredspris 2017

Mer i ämnet