Foto: TT

Nordkorea: Vi sköt en interkontinental robot

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea uppger att man genomfört sin första lyckade provskjutning av en interkontinental ballistisk missil (ICBM), som är en robot med en räckvidd på mer än 5.500 kilometer. Enligt analytiker kan den nå den amerikanska delstaten Alaska.

Hwasong-14-missilen nådde en höjd av 2.802 kilometer och träffade sitt mål exakt efter 39 minuter, uppgav landets statliga tv.

LÄS MER: Nordkorea har avfyrat ännu en robot – nådde Japan

Nordkorea-krisen

Roboten hade kunnat avfyras mot vilken plats som helst i världen, enligt nordkoreansk statlig tv. Det är också något som Nordkorea vid flera tillfällen meddelat att man har för avsikt att utveckla.

Enligt en amerikansk missilforskare, som citeras av Reuters, rör det sig om en missil av ballistisk typ som endast kan kontrolleras en kortare sträcka, men har kapacitet att nå den amerikanska delstaten Alaska.

LÄS MER: Så långt når deras robotar

Kan flyga max 6.700 kilometer

”Om rapporterna är korrekta, skulle samma missil kunna nå maximalt 6.700 kilometer”, säger fysikern och missilforskaren David Wright.

”Räckvidden skulle inte vara tillräcklig för att nå de 48 staterna eller Hawaii, men den skulle nå hela Alaska”.

Tidigare, enligt USA:s militärledning i Stilla havet, var uppgifterna att det handlade om en medeldistansrobot.

LÄS MER: Trump: Har killen inget bättre för sig i livet?

Expert: Oklart hur långt man kommit

Anders Ringbom, forskningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), konstaterar att mycket lite är känt om huruvida Nordkorea också har utvecklat kärnvapenstridsspetsar som skulle kunna placeras på en robot.

– Vi vet inte om de har en förmåga att placera en kärnvapenladdning på en missil. Det vi vet är att de utfört fem kärnvapenprov, men inte exakt hur långt de kommit i militarisering, säger han.

Bara under maj har Nordkorea testskjutit tre missiler. Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un har nu provskjutit fler missilier än hans far, Kim Jong-Il gjorde under sina 17 år vid makten.  Kim Jong-Un har dessutom genomfört dubbelt så många robot- och kärnvapentester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet