Tisdagens robottest sker parallellt med pågående militärövningar mellan USA, Sydkorea och Japan. Den ballistiska missilen beräknas ha seglat över 4 600 kilometer, in i Japanskt territorium.
Under tisdagen uppmanade Japan sin befolkning att ta skydd och stängde av vissa tåglinjer medan missilen passerade vid landets nordliga spets innan den slutligen föll ner i Stilla havet.
USA:s president Joe Biden och den japanske premiärministern Fumio Kishida talades vid kort efter händelsen. Under tisdag kväll släppte länderna ett gemensamt uttalande där de bekräftar att man ämnar förstärka ”sitt oantastliga engagemang för Japans försvar.”
Sannolika kärnvapentester i november
Efter två år av pandemi känner Nordkorea att man ligger efter i den tekonologiska utvecklingen. Niklas Swanström spår därför en fortsatt upptrappning från nordkoreanskt håll i närtid.
– Någon gång mellan det kinesiska kommunistpartiets kongress i mitten på oktober och USA:s mellanårsval i november är det högst sannolikt att Nordkorea kommer att testa kärnvapen, säger han.
Exakt hur landets kärnvapen kapacitet ser ut vet inte omvärlden. Men att landet har kärnvapen med hög kapacitet är klart – testerna innebär bara en finjustering.
– Vi vet att de har missiler som kan nå USA och vi tror att de går att bestycka med kärnvapen. Frågan är hur många kärnvapen och hur pass effektiv teknologin är, säger han.
Testet kommer vid en perfekt tidpunkt
Sedan början av 2022 har Nordkorea genomfört över 30 robottester, och de har intensifierats under kriget i Ukraina.
Enligt Nordkoreakännaren har landet alltid reagerat i relation till andra övningar i närområdet, så tilltaget är inget nytt i sig. Däremot understryker han att testet kommer i en perfekt tidpunkt då kriget i Ukraina och konflikterna med Taiwan gör att Nordkoreas provokation försvinner bakom horisonten.
– Man vet dessutom att man har stöd av Kina och Ryssland. Skulle det bli utökade sanktioner på grund av detta så kommer de att backa upp Nordkorea, inte minst med tanke på läget i Ukraina och Taiwan, säger han till TT.
Enligt FN:s resolutioner får inte Nordkorea avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har landet genomfört upprepade provsprängningar och robottester i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.