Analys: ”Nordkoreas genombrott ökar risken för konflikt”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När nyheten kom att Nordkorea tidigt i morse skjutit upp en ännu en robot var det inget som först fick militära analytiker att höja på ögonbrynen. Den totalitära regimen har lekt sin farliga katt och råtta-lek gentemot omvärlden under mer än ett decennium och skickat upp medeldistansrobotar med ojämna mellanrum.

Henrik Silver

Reporter

Men den senaste uppskjutningen visade sig vara annorlunda. För första gången handlade det om en interkontinental robot. 

I ett uttalande från Nordkoreas Akademi för försvarsvetenskap förkunnades att ett framgångsrikt test genomförts med den internkontinentala roboten Hwasong-14. Roboten hade nått en höjd på 2802 kilometer, flygtiden var 39 minuter och distansen nästan 100 mil.

Nordkorea-krisen

Enligt nordkoreansk tv har landet nu robotar som kan träffa mål över hela världen.

LÄS MER: Vi sköt en interkontinental robot

Kim Jong-Un utmanar Trump inför G20-mötet

I januari i år deklarerade den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un att Nordkorea  förberedde en uppskjutning av en interkontinental robot.

Donald Trump twittrade som svar: Nordkorea har just sagt att de är i slutfasen av utvecklingen av ett kärnvapen som skulle kunna nå delar av USA. Det kommer inte att ske!

Nu har Nordkorea bevisat motsatsen, även om det kommer att ta flera år innan robotarna kan bestyckas med kärnvapen.  

Valet av tidpunkt för uppskjutningen lär inte ha varit en slump. Det är USA:s nationaldag i dag och i slutet av veckan ska Donald Trump träffa Ryssland, Kina, EU och de andra länderna i den så kallade G20-gruppen.

LÄS MER: Har killen inget bättre för sig i livet?

Nordkorea pressar den amerikanske presidenten att agera, men få bedömare tror att Trump, som är ”twitter-happy” ska bli ”trigger-happy”.

Borde inte vara en överraskning

Trump väntas införa hårdare amerikanska sanktioner mot Nordkorea och försöka få framför allt Kina att göra likadant. 90 procent av Nordkoreas export går till sin mäktige granne.

Kineserna har tidigare stoppat importen av kol för att tvinga Nordkorea följa FN:s resolutioner, men olja och andra varor importeras fortfarande.

Trump vill gärna visa sig handlingskraftig och han står inför en komplex geopolitisk situation. Kina spänner de militära musklerna i Sydkinesiska havet, relationerna med Ryssland börjar bli frostiga och så Nordkoreas ledare som är mer än en nagel i ögat.   

Egentligen borde inte Nordkoreas senaste framgång komma som en överraskning.  Kim Jong-Un har klart och tydligt deklarerat att landet ska fortsätta den tekniska utvecklingen av landets kärnvapenprogram och de interkontinentala robotarna.

 Men det finns anledning att känna oro.  Kim Jong-Un och Donald Trump har gemensamt att de är oförutsägbara.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet