Foto: SVT/Lenh Duong

Nordkoreas kärnvapen: Så långt når deras robotar

Uppdaterad
Publicerad

Omvärlden oroas av Nordkorea som fortsätter att testa sina robotar. Men hur stora framsteg har landet gjort – och hur långt når deras robotar?

Fakta i grafiken

Grafiken är framför allt baserad på uppgifter från Reuters, BBC, New York Times, CSIS. SVT Nyheter har också tagit hjälp av experter på FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) för att göra en bedömning av informationen.

Robotarna i grafiken visar enligt minsta möjliga uppskattade räckvidd.

Nordkoreas robotförsvar

  • Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il dog i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung. Det är  är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.
  • Nordkorea får enligt FN:s resolutioner inte avfyra robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har landet fortsatt genomföra provsprängningar och robottester i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram och genom att skrämmas skaffa sig fördelar i internationella förhandlingar.
  • Landets vapenprogram har de senaste fem årtiondena utvecklats från artilleriraketer under 1960 och 1970-talet till kort- och medeldistansrobotar under 1980- och 1990-talet. Efter det att Kim Jong-Un tillträdde 2011 har Nordkorea uppgett att en ny form av interkontinentala ballistiska långdistansrobotar (ICBM) har utvecklats.
  • Många har visats upp i samband med politiska händelser och parader. Vapenanalytiker är dock skeptiska. Det saknas bevis på att de ICBM som demonstreras faktiskt fungerar, och mycket tyder på att uppvisningarna är ett sätt för Nordkorea att visa styrka.

Källa: The New York Times, BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet