Norges hälsominister: ”Sverige och Norge har inte så olika strategier”

Uppdaterad
Publicerad

Norges hälsominister Bent Høie menar att skillnaderna mellan Sveriges och Norges coronastrategier inte är så stora som de har målats upp.

Trots att Norge har 275 döda i covid-19 i jämförelse med Sveriges 5 895 så vill han inte döma ut det svenska tillvägagångssättet.

– I det stora hela så är skillnaden mellan länderna som den beskrivs i den offentliga debatten överdriven, säger Høie i Aktuellt.

När Bent Høie medverkar i måndagens Aktuellt aktar han sig för att dra några slutsatser kring varför Norge har klarat sig bättre än Sverige i kampen mot coronaviruset – sett till antal dödsfall. Han menar till och med att ländernas strategier egentligen är ganska lika, men tror att en skillnad kan vara att Norge handlade snabbare.

– Jag har inte uppfattat det som att Sverige och Norge har haft så olika strategier. Det har varit skillnad på tidpunkterna för när man infört olika regler. Resultaten när det gäller dödsfallen är olika och det kommer att bli intressant att se om det går att hitta någon bra förklaring till den olikheten, säger Høie och fortsätter:

Coronapandemin

– Norge var tidiga med att införa besöksförbud på äldreboenden och det tror jag har haft en stor betydelse. Men det här är det egentligen ingen som har svar på ännu.

Coronafallen har den senaste tiden ökat i Osloområdet vilket har lett till att flera restriktioner har återinförts. Samtidigt så lättar man på vissa restriktioner – tillexempel har gränsen på antalet personer som får delta i folksamlingar höjts till 600 personer och krogar får ha öppet efter midnatt.

Anklagas för röriga regler

De många olika reglerna har kritiserats för att vara röriga, bland annat av Sveriges inrikesminister Mikael Damberg som förra veckan sa att det ”börjar bli svårt att hänga med” i alla turer. Något Bent Høie har förståelse för.

Samtidigt, förklarar Høie, så vill man ha restriktioner som människor orkar leva med. Därför satsar man på skärpta regler i extra drabbade områden medan övriga regioner kan hålla sig till ”lättare” riktlinjer.

– Alternativet att ha väldigt stränga regler i områden där det inte har förekommit någon smitta på lång tid framstår för oss som dåligt. Då är man rädd att folk kommer att tröttna och inte orka följa riktlinjerna.

Även reglerna för hur svenskar får resa inom Norge är flytande då personer från vissa regioner behöver sitta i karantän efter inresa och andra inte.

– Från Norges sida valde vi att säga att vi vill jobba på regionsnivå i Norden eftersom vi vill att Norden i största möjliga mån ska vara öppet. Man kan ha en region i Sverige eller Danmark utan att ha karantän längs hela gränsen. Då kan man ha mesta möjliga öppenhet i Norden.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet