Forskare vid ansedda Max Planck Institute i Berlin har låtat testa vuxna försökspersoner som fått spela Mario 64 på Nintendos handhållna spelenhet under cirka 30 minuter per dag i två månader.
Vid en jämförelse med en kontrollgrupp som inte spelade spelet visade mätningar av hjärnan hos de spelande försökspersonerna att de fick en signifikant ökad volym av ”grå massa”.
Den grå massan är del av hippocampus, en hästskoformad del av hjärnan som spänner över båda halvorna. Där hanteras exempelvis minnesformation, men här kopplar hjärnan också samman olika sinnesintryck.
Två perspektiv ökar aktiviteten
Spelet försigår på två skärmar. Den ena skärmen visar första-persons-vyn, där man alltså ser spelet ur spelkaraktärens ögon. På den andra skärmen finns en översiktskarta som också uppdateras i realtid och ger mer av en fågelvy.
Man märkte att de personer som tyckte om att spela och som i högre utsträckning använde sig av båda skärmarna i spelet samtidigt fick en större fysisk förändring i hjärnan. Forskarna spekulerar i att det har med hjärnans belöningssystem att göra, det som utlöser dopamin när man gillar sin aktivitetet.
Forskningen är inriktad på att hitta metoder för att använda spel i terapi på bättre sätt, exempelvis för att minska effekterna av posttraumatisk stress.
Undersökningen finns i sin helhet här (betalvägg).