Det kontroversiella norska shamanbröllopet där bland annat prins Daniel och kronprinsessan Victoria deltar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skynket, svenska kungligheterna och modet – se höjdpunkterna från norska prinsessbröllopet. Foto: NRK / Cornelius Poppe / NTB

Norska prinsessan Märtha Louise nu gift med shamanen Durek Verrett

Uppdaterad
Publicerad

På tredje festdagen fick prinsessan Märtha Louise sin shaman Durek Verrett. Trots kontroverser deltar både svenska och norska kungligheter. Men bildrättigheterna har sålts till brittisk skvallerpress.

Firandet började redan på torsdagen med välkomstfest på temat ”sexigt och coolt”. På lördagen samlas runt 350 gäster i Geiranger i västra Norge för den norska prinsessan Märtha Louise vigsel med amerikanen och självutnämnde shamanen Durek Verrett.

Det är en privat tillställning och de exklusiva bildrättigheterna har sålts till den brittiska kändistidningen Hello. Samtidigt producerar Netflix en dokumentär om bröllopet.

Nästan en timme försenat

Själva vigseln skulle ha börjat 13.00 men blev nästan en timme försenad. I väntan på ceremonin skylde sig både bruden och gäster med vita tygstycken för att fotograferna med teleobjektiv inte skulle få en bild av dem. Trots det lyckades norska medier få en glimt av brudklänningen.

Strax innan 15-tiden meddelades att brudparet hade vigts, men fortfarande utan några bilder.

– Det var så rörande, det var så fint. Det var en helt fantastisk upplevelse, säger prinsessan Märtha Louise om när hon följdes till altaret, rapporterar NRK.

Det var äldsta dottern Maud Angelica Behn som följde sin mamma till altaret.

– Jag grät så många gånger. Det var fenomenalt, säger Durek Verrett om ögonblicket.

Andra bröllopet

Det är andra gången den 52-åriga bruden, som är dotter till kung Harald V, gifter sig. Men enligt NRK kommer varken Märtha Louise eller Verrett få någon roll i kungahuset, då hon tidigare sagt upp sina kungliga uppdrag. Prinsesstiteln har hon dock kvar efter beslut från kungen, men Verrett kommer enligt tradition inte att bli prins.

Sveriges prins Daniel och kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Sofia anländer till bröllopet. Foto: Heiko Junge

Kontroversiellt brudpar

Sin titel till trots har Märtha Louise lovat kungahuset att inte kalla sig ”prinsessa” i kommersiella sammanhang. Hon påstår sig kunna tala med änglar och har drivit en ”änglaskola”.

Även Verretts affärsverksamhet har präglats av kontroverser. Bland annat har han spridit pseudovetenskapliga teorier i sin bok ”Spirit Hacking” och sålt dyra amuletter som påstods bota covid-19.

Vem är shaman Durek Verrett? Hör mer i klippet.

Durek Verret kommer gåendes från en folkmassa med mikrofon framför munnen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Durek Verrett, självutnämnd shaman och snart make till prinsessan Märtha Louise, har orsakat kontroverser i Norge på grund av sina åsikter och affärsmetoder. Foto: EBU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.