INF-avtalet innebar ett förbud mot kort- och medeldistansrobotar för både USA och Ryssland, dåvarande Sovjetunionen. I dag, 2 augusti 2019, löper avtalet ut. Både USA och Ryssland har idag bekräftat att avtalet inte längre finns.
– Konkret innebär det att det inte finns någonting som reglerar att USA och Ryssland kan utveckla markbaserade medeldistansrobotar, säger Magnus Christiansson, forskare på militära strategier vid Försvarshögskolan.
– Den underliggande faran är att vi får en situation där dialogen, som skapade en form av stabilitet och kontroll, håller på att lösas upp.
Kinas kärnvapen viktig faktor
Magnus Christiansson säger att den oro som finns i och med avtalets upplösning är berättigad.
– Det är inte en stor sannolikhet, men det är en enorm konsekvens med en kärnvapenkonflikt, eller ens hot om en kärnvapenkonflikt, säger han.
Många har spekulerat i om det skrotade avtalet innebär att det kalla kriget är på väg tillbaka. Och visst, det handlar om stormaktspolitik, menar Christiansson. Samtidigt, säger han, kan upplösandet av avtalet snarare tyda på att det inte handlar om något kallt krig mellan två poler.
Han poängterar att världen ser annorlunda ut i dag.
– Även Kina utvecklar nya avancerade kärnvapen. Därför vill inte USA känna sig fastbundna i ett bilateralt avtal med Ryssland, säger Magnus Christiansson.
Väst måste ändra attityd
Vad skulle krävas för att Kina skulle sätta sig vid förhandlingsbordet?
– Det ser ganska mörkt ut. Ryssland har inte något intresse av att stabilisera utvecklingen i Europa. Kineserna har det ganska bra med ett program som ligger lite under radarn, vi vet väldigt lite om det. Varför ska man sätta sig och ha nedrustningsförhandlingar med Donald Trump? Han har ju lämnat ett fungerande avtal med Iran, säger Magnus Christiansson.
Ledarna i väst måste ta frågan på mycket större allvar, fortsätter han.
– Att få Peking och Moskva till förhandlingsbordet tror jag kräver att man ändrar attityd och att man får förändrade kärnvapendoktriner på den västerländska sidan. Det tror jag är enda sättet.
Vad menar du med det?
– Man måste helt enkelt acceptera att de här staterna betraktar kärnvapen som väldigt viktiga byggstenar i sin strategi för destabilisering och därför måste väst möta upp detta.
Pentagon meddelade på fredagkvällen att USA utvecklar nya messiler efter utträdet ur INF, enligt AFP.