Under våren har Nordkoreas tidigare spända relation med USA och Sydkorea förbättrats. Nordkorea deltog bland annat i vinter-OS i Sydkorea och släppte tre amerikanska fångar.
Men i mitten av maj hotade Nordkorea plötsligt med att ställa in det planerade toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un. Anledningen var att Nordkorea irriterat sig på USA efter dess gemensamma militära övningar tillsammans med Sydkorea.
Sydkorea ses som viktiga medlare
Enligt Jan Hallenberg, statsvetare vid Utrikespolitiska institutet, är dagens möte mellan den amerikanske presidenten och sydkoreanske kollegan Moon Jae-In därför viktigt för att upprätthålla den numera avspända relationen mellan länderna.
– USA måste kompromissa, och jag tror att Sydkorea kommer att försöka få Donald Trump att förstå det, säger han.
Sydkoreas ledare Moon Jae-In har tidigare i år, vid två tillfällen, träffat Nordkoreas Kim Jong-Un. Under ett möte i våras kom länderna överens om ett gemensamt mål om att börja rusta ned kärnvapen på den koreanska halvön.
Efter beskedet har USA sagt att man är öppen för att hjälpa Nordkorea ekonomiskt om landet visar att man menar allvar.
Fortsatt oklart om toppmötet blir av
Under våren har flera möten mellan världsledare också handlat om det planerade toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un. Om träffen den 12 juni i Singapore faktiskt blir av är fortsatt osäkert – men Sydkorea spelar en stor roll, anser Jan Hallenberg.
– Mötet med Sydkorea förstärker absolut chanserna för att ett toppmöte mellan Trump och Kim Jong-Un blir av, men det är långt ifrån säkert än så länge, säger han.
Vita huset håller på att förbereda mötet med Nordkorea, men Donald Trump hotar dock att ställa in eller skjuta upp det, om vissa villkor inte uppfylls. Bland annat säger han att Nordkorea måste mena allvar med att avveckla sitt kärnvapenprogram, vilket han tror.
– Och om mötet inte blir av den 12 juni, så kanske det blir av senare, sa Trump.