Sanktionerna kommer bland annat innebära att den iranska republiken inte får använda amerikanska dollar. De kommer också slå mot Irans silver- och guldsektor, samt Irans handel med metaller, kol och industriella it-system, skriver TT.
Redan tagit skada
Hotet om sanktioner har redan haft som effekt av den iranska ekonomin lidit stor skada, rapporterar Sveriges Radio. De senaste dagarna har det varit relativt omfattade protester på flera håll i Iran mot det allt svårare ekonomiska läget.
Den iranska valutan har sjunkit kraftigt i värde, vilket kan ses som en reaktion på de förestående sanktionerna. Det är detta som gjort att levnadsomkostnaderna blivit allt dyrare.
”Bete sig normalt”
President Trump sa upp Iranavtalet i maj med argumentet att Iran, enligt honom, ändå fortsätter att utveckla kärnvapen och dessutom stöder terrorism.
Nu träder en första omgång sanktioner i kraft och om tre månader kommer en andra omgång med än hårdare sanktioner. Framför allt ett förbud mot nästan all iransk oljeexport.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att det skulle kräva ”enorma förbättringar” från Irans sida för att slippa sanktionerna.
– De måste börja bete sig som ett normalt land, säger han enligt TT.
EU reagerar
Från EU:s sida håller man fast vid att kärnenergiavtalet mellan USA och Iran är viktigt för den globala säkerheten, och man kommer inte att gå samma väg som USA.
I stället vill EU hålla handeln och den ekonomiska relationen till Iran på samma nivå som tidigare, rapporterar AP.
Rohani: USA vill skapa kaos
Under måndagen sade Donald Trump i ett uttalande att USA är redo att omförhandla kärnenergiavtalet. I övrigt har Teheran ett val, enligt Trump:
”Antingen ändra sitt hotfulla, destabiliserande uppträdande och åter interagera med den globala ekonomin, eller fortsätta längs en väg av ekonomisk isolering”.
I ett tv-sänt tal avfärdar Rohani, enligt TT, att USA egentligen vill förhandla och säger att utspelet bara är tomma ord för den egna opinionen:
– Trumps maning till direkta samtal är bara till för inhemsk konsumtion i Amerika, och för att skapa kaos i Iran.
Iranavtalet
Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas ”P5+1” – det vill säga de fem ständiga ledamöterna i FN:s säkerhetsråd (USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland) samt Tyskland. I och med avtalet ges insyn i Irans atomenergiprogram för att undvika att landet utvecklar kärnvapen, samtidigt som tidigare FN-sanktioner lättas upp.
Den 8 maj beslutade USA:s president Donald Trump att säga upp avtalet. Samtidigt flaggas för eventuella USA-sanktioner mot länder och företag som handlar med Iran. De tre undertecknande EU-länderna samt resten av EU vill emellertid hålla fast vid JCPOA.
Källa: TT