Personal och deltagare i Georgiens Downförening, som är en av de organisationer som hotas av den nya agentlagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Georgiens Downförening är en av de organisationer som hotas av den nya agentlagen. Hör mer om den kontroversiella lagen i klippet. Foto: Per Leandersson/SVT

Ny agentlag i Georgien kan stoppa verksamhet för barn med Downs syndrom

Uppdaterad
Publicerad

I Georgien antogs nyligen den så kallade agentlagen som innebär att utlandsfinansierade organisationer ska registrera sig som företrädare för utländsk makt. Görs inte det kan påföljden bli höga böter.

Kritiker hävdar att syftet med lagen är att försvaga regeringskritiska röster – men också helt opolitiska verksamheter drabbas.

Den i Georgien nyligen antagna så kallade agentlagen kan innebära allvarliga inskränkningar av oberoende organisationer och medier. Utlandsfinansierade organisationer behöver registrera sig som företrädare för utländsk makt eller riskera höga böter.

Lagen har fått EU att reagera. Stoppat ekonomiskt stöd och exkludering från tunga politiska möten kan bli följder för Georgien som under de senaste åren närmat sig unionen.

– Dörren är öppen för Georgien att bli medlem i EU. Men om regeringen fortsätter på samma väg, med det de gör, så kommer dörren att stängas, varnar EU:s utrikeschef Josep Borrell på väg till måndagens möte med EU-ländernas utrikesministrar i Luxemburg.

”Tror regeringen kommer använda lagen för att tysta”

Oberoende medier är särskilt utsatta för agentlagen. Speciellt såna som Projekt 64, som publicerar delvis regeringskritisk videojournalistik på webben.

– Jag tror att regeringen kommer använda lagen för att tysta kritiska och oberoende medier, samt icke-statliga organisationer. Det kommer bli väldigt problematiskt, säger Margarita Antidze, journalist på Projekt 64.

Men lagen drabbar även helt opolitiska verksamheter. SVT:s utsända har besökt en träffpunkt för barn med Downs syndrom som nu kan tvingas stänga.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.