Två forskare vid glaciären Helheim i Grönland. Foto: AP 16 augusti 2019

Ny rapport: Grönlandsisen nära oåterkallelig tröskel

Uppdaterad
Publicerad

Grönlandsisen närmar sig en tröskel och efter det inträder självförstärkande effekter som är oåterkalleliga. Det innebär att snabb avsmältning – även om de globala utsläppen går ner till noll.

Enligt forskning som redovisas i brittiska The Guardian kommer den smälta isen sannolikt höja den globala havsnivån med en till två meter de närmaste århundradena.

Stigande temperaturer har resulterat i att biljoner ton av Grönlandsisen har runnit ut i havet. Om den smälter helt skulle det så småningom höja den globala havsnivån med sju meter.

Den nya forskningen vid Potsdam Institut för klimatstudier och Arktiska universitetet i Norge som The Guardian uppmärksammar gäller en möjlig tröskel för avsmältningen i en av de fem största glaciärerna på Grönland – Jakobshavn. Den smälter snabbast, uppger forskarna.

Klimat

Avsmätningen skapar en ond cirkel eftersom glaciärens höjd minskar och därmed utsätter glaciärens lägre höjder för varmare luft. Det orsakar ännu mer avsmältning.

Tröskelpunkt passerad

Studien visar att en destabilisering av istäcket pågår. Viss osäkerhet i forskningen innebär dock att situationen redan nu kan vara oåterkallelig eller kan bli det de kommande decennierna. Men även om tröskeln passerats redan nu, betyder inte det att hela Grönlandsisen smälter. Det kan finnas ett stabilt tillstånd för mindre istäcken.

Forskarna är dock pessimistiska.

– Vi är vid gränsen och varje år som koldioxidutsläppen fortsätter, ökar sannolikheten för att passera tröskeln, säger Niklas Boers vid Potsdam Institut för klimatstudier i Tyskland som gjort forskningen med Martin Rypdal, Arktiska universitetet i Norge.

Boers fortsätter:

– Den (tröskeln) kan ha passerats, men det är inte klart. Våra resultat tyder dock på att avsmältningen kommer att öka avsevärt inom en snar framtid, vilket är oroande.

Sekellång process

Forskaren Niklas Boers säger att is som motsvarar en till två meters höjning av den globala havsnivån redan är dömd att smälta, men att det kan ta flera århundraden. Boers tillägger att det kan ta ett årtusende för hela istäcket att smälta.

– Vi skulle antagligen behöva få ner temperaturerna under för-industriella nivåer för att komma tillbaka till den ursprungliga höjden på Grönlandsisen, säger Niklas Boers vid Potsdam Institut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet