Calle Elfström, klimatreporter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter förklarar varför det är kört att klara 1,5-gradersmålet. Foto: Jaqueline Balcer Bednarska/SVT

Ny klimatrapport: Mot 2,7 grader varmare

Uppdaterad
Publicerad

Världen är på väg mot 2,7 graders uppvärmning med nuvarande klimatpolitik. Den bedömningen gör forskarnätverket Climate Action Tracker, mitt under klimatmötet i Dubai COP28. Och läget har inte förbättrats de senaste två åren.

– Det är dags att ställa om till nödläge, säger en av forskarna.

Varje år utvärderar forskarna inom Climate Action Tracker, CAT, ländernas klimatpolitik globalt. Årets rapport visar att den förda politiken inte är i fas med löftena för att klara Parisavtalets mål på max 1,5 grads temperaturökning.

– Klimatet har blivit helt vilt under året med rekordtemperaturer, stormar och torka. Men när det gäller klimatpolitik händer det tyvärr inte mycket. Globalt är vi kvar på samma temperaturökning som för två år sedan och det är katastrofalt, säger Niklas Höhne, klimatforskare på New Climate Institute.

Klimatmöte COP29

Om länderna de närmaste åren gör vad de lovat i FN kan uppvärmningen begränsas till 2,5 grader vid seklets slut. Det är 0,1 grader mer än bedömningen för två år sedan vilket framförallt beror på att Indonesien ökat utsläppen från kolkraft.

Med den i dag förda politiken landar uppvärmningen dock på 2,7 grader över förindustriell nivå.

Rapporten visar också att klimatpolitik kan göra stor skillnad. Om alla länder lever upp till alla långsiktiga löften man har givit kan temperaturökningen hållas nere, även om den kommer att överstiga Parisavtalets mål på 1,5 grader, enligt CAT. Foto: SVT

COP-ordföranden ifrågasätts

En huvudfråga på klimatmötet i Dubai är om det går att enas om att på något sätt fasa ut fossila bränslen.

Mötesordföranden Sultan al-Jaber är chef för ett oljebolag, vilket har mött hård kritik. Det förstärkes i helgen när det framkom att al-Jaber i ett hetsigt meningsutbyte utan manus sagt att det inte finns ”någon vetenskap” bakom kraven på utfasning av olja för att nå klimatmålen. Det bemöttes direkt av forskare som felaktigt.

Hur har det påverkat hans trovärdighet på COP28?

– Många tänkte att det krävdes en person som han för att påverka oljestaterna. Förhoppningarna om det är nu mycket lägre. Uttalandet avslöjade hans verkliga avsikter, vilket verkar vara att förlänga livslängden för fossila bränslen, säger Niklas Höhne.

Al-Jaber har i efterhand sagt att han blivit missförstådd.

– Detta är det första ordförandeskapet någonsin som aktivt uppmanar parterna att föreslå formuleringar för utfasning av fossila bränslen i överenskommelsen, sa han på en presskonferens på måndagen.

FN tror på 3 grader varmare

Bedömningen från CAT är något mer optimistisk än FN:s egen, som pekar på att temperaturen stiger tre grader till seklets slut med dagens politik.

Jämförelsen gäller med förindustriell tid, oftast räknat som ett genomsnitt mellan år 1850- 1900.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmöte COP29

Mer i ämnet