Kinesiska stridsvagnar visas upp i Peking när Kinas kommunistparti firade 70 år vid makten den 1 oktober 2019. Foto: AP, Mark Schiefelbein

Ny rapport: Kina världens näst största vapenproducent

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning tyder på att Kina är världens näst största vapenproducent, efter USA, men före Ryssland på tredje plats. Det visar en ny rapport från Stockholm International Peace Research Institute, Sipri. Det är den hittills största undersökningen av Kinas slutna vapenföretag.

Kinas brist på öppenhet om landets vapentillverkning och försäljning har varit omfattande – fram till nu.

Därför har Sipris:s årliga top 100-lista, som är en rankning av världens 100 största vapenproducenter och företag för militära tjänster, inte kunnat inkludera kinesiska vapenföretag.

Nu finns Kina med på listan för första gången. Undersökningen visar att Kina sannolikt är världens nästa största vapenproducent efter USA. Då är sannolikt siffrorna en underskattning, uppger Sipri.

– Vi är försiktiga. Siffrorna kan vara högre, säger forskaren Dr. Nan Tian på Sipri.

Drygt 30 år efter massakern på Himmelska fridens torg i Peking visade Kina upp sina nya avancerade överljudsrobotar Dongfeng-17. Kina var först i världen med den här sortens vapensystem, enligt amerikanska Defence News. Foto: AP, Ng Han Guan

Forskarna har tagit fram och analyserat information mellan åren 2015 och 2017 om värdet av de största kinesiska vapenproducenternas försäljning.  Analysen är gjord på fyra kinesiska företag som gett tillgång till, vad Sipri bedömer är, trovärdig finansiell information.

Vapenföretagen —AVIC, NORINCO, CSGC and CETC – omfattar tre sektorer inom konventionell vapenproduktion: flygindustri, elektronik och landbaserade vapensystem. Kärnvapen omfattas inte av undersökningen.

Enligt Nan Tian säljs 95 procent av det som produceras till Kinas militär.

– Resten köps av allierade länder som Pakistan, Bangladesh, Kambodja, Algeriet, Tanzania, Uganda och Förenade Arabemiraten, säger han.

Hemliga kärnvapen

Det är den ökade tillgången till data om de fyra företagen som underlättar att göra tillförlitliga uppskattningar. Medan det är omfattande sekretess kring företag som forskar och tillverkar kärnvapen.

– Kina tillverkar kärnvapen. Det är mycket hemligt. Det finns ingen information om de två företagen.

I motsats till de flesta av världens stora vapenproducenter specialiserar de kinesiska vapenföretagen sig främst inom en bransch – flygplan och flygelektronik.

Kina visade upp flera nya typer av drönare på Himmelska fridens torg när kommunistpartiet firade 70 år vid makten den 1 oktober 2019. Foto: AP, Mark Schiefelbein
En annan av Kinas nya drönare på Himmelska fridens torg i Peking i Kina den 1 oktober 2019. Foto: AP, Mark Schiefelbein

”Gapet till USA krymper”

Fyra av de största kinesiska företagen rankas bland världens 20 största vapentillverkare år 2017.

– Kina är fortfarande långt efter USA, men vi förväntar oss att gapet kommer att krympa, säger Dr. Nan Tian.

– Kinas vapenföretag kommer att växa och tillverka mer vapen på grund av moderniseringsprogrammen som pågår till 2035 och 2049. Det är långsiktiga moderniseringsplaner för vapen som de tillverkar.

Inget ryskt vapenföretag finns med bland de tio största på Sipris topp-lista.

Soldater i Kinas ”befrielsearmé” marscherar på Himmelska fridens tog i Peking den 1 oktober 2019. Foto: AP, Mark Schiefelbein

Världens tio största vapenföretag

Försäljning miljarder amerikanska dollar

1. Lockheed Martin (USA) 43.9

2. Boeing (USA) 26.9

3. Northrop Grumman (USA) 22.4

4. Raytheon (USA) 22.0

5. BAE Systems (Storbritannien) 21,0

6. Aviation Industry Corp. of China – AVIC (Kina) 20,1

7.  General Dynamics (USA) 19,5

8. China North Industries Group Corp. – NORINCO (Kina) 17,2

9.  China Electronics Technology Group Corp. – CETC) (Kina) 12,2

10. Airbus Group (Transeuropean) 10,0

Källa: Sipri

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.