Efter att de globala koldioxidutsläppen legat relativt stilla från 2014 till 2016 har de nu ökat två år i rad. Detta enligt årliga forskningsrapporten Global Carbon Project, som sponsras av FN-initativet Future Earth: förra året ökade utsläppen med 1,6 procent och i år väntas de stiga minst två procent.
En stadig ökning av kol-, olja- och gasanvändningen anses vara den främsta orsaken, enligt rapporten, som i år presenteras i samband med det globala klimatmötet i Katowice i Polen.
Utsläppen från fossila bränslen och industrin beräknas öka med 2,7 procent för 2018. Siffran är dock osäker och nivåer på mellan 1,8 procent och 3,7 är möjliga.
Sammantaget kommer utsläppen från fossila bränslen och industrin landa på 37,1 miljarder ton för 2018 – vilket är rekord.
”Ökningstakten för 2018 är ännu högre”
– Trots den snabba tillväxten av utsläppssnåla teknologier som sol- och vindkraft, elfordon och batterier så görs inte i närheten så mycket som skulle behövas för att stödja riktlinjer som begränsar mängden koldioxid som släpps ut i atmosfären, sade Glen Peters, researchredaktör på Cicero (Center for International Climate Research) och en av medförfattarna till rapporten, i ett uttalande.
– Ökningen av utsläppen 2017 kan ses som en engångsföreteelse men ökningstakten för 2018 är ännu högre. Det är kristallklart att världen hittills misslyckats styra in på en kurs som överensstämmer med målen i Parisavtalet 2015, säger Peters.
Kina står för en fjärdedel
Den allra största delen kommer från Kina. De kinesiska utsläppen väntas öka, för andra året i rad, med omkring 4,7 procent i år.
USA:s utsläpp, väntas öka cirka 2,5 procent för 2018. Detta efter att landets utsläpp minskat med stadigt sedan 2007.
För EU beräknar forskarna med en minskning för 2018, med 0,7 procent.