Skogsbrand i Kanada.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur hänger skogsbränderna ihop med klimatförändringarna? – Hör klimatprofessorn förklara. Foto: DARRYL DYCK

Ny studie: Utsläpp från Kanadas bränder 15 gånger högre än från Sverige

Uppdaterad
Publicerad

2023 har beskrivits som det värsta året någonsin när det kommer till skogsbränder i Kanada. Nu har forskare räknat på klimatnotan för jättebränderna – och kommit fram till att koldioxidutsläppen går att jämföra med dem från hela länder.

647 miljoner ton koldioxid. Så mycket släppte Kanadas jättelika skogsbränder ut under fjolårets brandsäsong, enligt en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Forskarna bakom studien har jämfört siffran med utsläppen från användning av fossila bränslen i olika länder och kommit fram till att endast Kina, USA och Indien stod för större utsläpp under året.

Under samma period uppgick Sveriges territoriella utsläpp till 44,2 miljoner ton räknat i koldioxidekvivalenter, enligt preliminära siffror från Naturvårdsverket. Skogsbrändernas utsläpp var alltså nästan 15 gånger högre.

”Enda lösningen är att bekämpa klimatförändringar”

Natascha Kljun, professor vid Centre for Environmental and Climate Science vid Lunds universitet, understryker att skogsbränder är en naturlig del av skogarnas livscykel. Samtidigt uttrycker hon oro för att klimatförändringar ritat om spelplanen.

– Så länge skogsbränderna sker som del av skogarnas naturliga regeneration är det inte så stort problem. Men på grund av klimatförändringar som orsakats av människor har bränderna intensifierats. Med högre temperaturer och fler torra perioder har vi också ökat risken för ännu fler bränder i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.