Kocken Kaimana Chee strör vant salt och finhackad paprika i den lätt rykande stekpannan. Inför en hungrig publik, som väntar på lunchpaus på techkonferensen Websummit i Lissabon, ska han göra en omelett. Utan ägg. Ur en flaska häller han en gul vätska som liknar vaniljsås i konsistensen. Medan den fräser i stekpannan berättar Josh Tetrick, techföretaget Just:s vd, om vad de skapat.
– Det finns över 350 000 ätbara växter i världen. Vi tänkte att någon av dem måste ha samma kvaliteter som ägg. Vi hittade mungbönan. Den har använts i matlagning i hundratals år och den beter sig som ägg när den hamnar i stekpannan. Den kräver mindre odlingsyta och mindre vatten än äggproduktion.
Smakar ägg
Under föreläsningen är vi några som får ta en tugga och det smakar faktiskt som en äggomelett. Misstankar väcks genast att blandningen innehåller något artificiellt smakämne men vid en intervju lite senare försäkrar Josh Tetrick att den enbart innehåller mungbönor, lite salt, olja och några kryddor.
Innan 2018 är slut kommer även laboratorieodlat kycklingkött att finnas tillgängligt. Men det kommer inte bli billigt.
– Nu kommer det nog att kosta flera hundra dollar kilot, men så är det ju med all ny teknik. I början var kylskåp dyra, telefoner och tv-apparater var dyra. Men sen sjunker priset och det blir billigare när det tillverkas i stor skala, säger Josh Tetrick.
Utan att lova något gissar och hoppas han på att priset kan falla till runt 20 dollar per kilo om några år och han ser fram emot konkurrensen.
– Jag hoppas att fler företag börjar tillverka odlat kött. Som vi konsumerar kött i dag är inte hållbart. En tredjedel av världens isfria ytor används i dag för att odla mat åt djur. Vi ger mer mat till att djur än vi ger till de en miljard människor som går och lägger sig hungriga varje dag. Det är omoraliskt och irrationellt, säger han.
Vertikal odling växer
På en scen i Lissabon står också ett av de företag som jobbar med inomhusodling i hopp om att minska utsläppen, dra ned kostnaderna och förbättra kvaliteten på grönsaker och frukt.
– 50 procent av produktionskostnaden för vanligt odlade grönsaker går förlorad i hanteringen och transporten. Grönsaker blir dåliga eller krymper. Vi kan förenkla transportkedjan och dessutom kan vi göra att produkten håller flera veckor längre i butikshyllan, säger Matt Barnard, vd för Plenty.
Skälet till att vertikal inomhusodling växer allt mer just nu är att tekniken blivit billigare. Matt Barnard berättar att företaget använder kostnadseffektiva LED-ljus för att grönsakerna ska växa. Med hjälp av artificiell intelligens och billiga uppkopplade sensorer kan växtodlingen övervakas, vattenåtgången minimeras och sjukdomar hållas under kontroll utan bekämpningsmedel.
– Lantbruk är en av de svåraste industrierna att kontrollera på grund av väder. Genom att ta odlingen inomhus så odlar man i en kontrollerad miljö, säger Matt Barnard.