Khufupyramiden vid Giza utanför Kairo. Foto: Jon Gambrell/TT

Ny teori om hur pyramiderna byggdes

Uppdaterad
Publicerad

Ett av världens stora mysterier kan vara på väg att lösas. Forskare lanserar nu en ny teori kring hur egyptierna byggde pyramiderna i Egypten. Skulle den stämma innebär det att byggnaderna uppfördes på kortare tid än forskare tidigare har trott.

Det är ett stort mysterium hur egyptier lyckades stapla de enorma stenblocken på varandra. Den senaste teorin kommer efter att forskare, som egentligen skulle studera inskriptioner vid en pyramid i Hatnub, stötte på en ramp med trappsteg och en mängd hål. Forskarna tror nu att hålen har använts som stolphål, skriver the Guardian.

Kan ha byggts snabbare

Den senaste upptäckten kan betyda att egyptierna använde sig av remskivor och hjul för att dra upp block från båda sidor, samtidigt som människor hjälpte till uppifrån. Skulle det här stämma kan byggandet av pyramider ha gått fortare än vad forskare tidigare har trott.

– Systemet som vi har upptäckt tillåter fler människor att utöva kraft på en och samma gång, vilket skulle kunna betyda att man hade tillgång till mer kraft och därför kunde flytta blocken snabbare, säger Roland Enmarch, lektor i egyptologi vid University of Liverpool, till The Guardian.

Forskarna gjorde upptäckten i september och resultaten av deras forskning ska publiceras i en rapport inom kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.