Mål som besköts i drönaratacken. Foto: TT

Ny uppgifter om drönarattacken mot saudisk oljeindustri

Uppdaterad
Publicerad

Nya uppgifter om anfallet på Saudi Aramco anläggningarna pekar mot Iran. Påståendet kommer från Saudiledda koalitionen som strider mot rebeller i Jemen. Samtidigt tar rebellerna på sig ansvaret.

Den Saudiledda kolalitionen som strider mot Huthirebellerna i Jemen säger att attacken mot två oljeanläggningar i Saudiarabien utfördes med Iranska vapen. Det skriver Reuters.

Huthirebellerna har tidigare tagit på sig ansvaret för anfallet mot anläggningarna som ägs av Saudi Aramco, men om uppgifterna från koalitionen stämmer kommer troligen inte attacken från Jemen.

Rebellerna står fast vid ansvaret

Mohammed Al Bhakiti företräder Houthirebellerna. Han vidhåller att anfallet kom från dem.

– Jag kan bekräfta att drönare som använts i attacken mot Saudiarabien skickades från Jemen, säger han till norska NRK över telefon.

Han säger också att attacker kommer att fortsätta, och kan komma att utvidgas till alla länder som attackerar Jemen.

Utreder avfyrningsplatsen

Turki al-Malki, koalitionens talesperson, sa under en presskonferens att utredningen kring lördagens attack fortfarande pågår och att myndigheter fortfarande försöker att fastställa avfyrningsplatsen.

Oljepriset stiger brant efter drönarattacken i Saudiarabien. Även USA har pekat ut Iran som ansvarigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.