Samtalet ägde rum en vecka innan presidenten ska bestämma om USA ska lämna avtalet. Storbritannien, Frankrike och Tyskland (som tillsammans med Kina, Ryssland och USA ingått avtalet med Iran) är alltjämt överens om att det bästa sättet att förhindra Teheran från att utveckla kärnvapen är att just hålla sig till avtalet. Detta uttryckte premiärminister May i ett uttalande så sent som i april.
Frankrikes president Emmanuel Macron passade även på att uppana Trump att hålla kvar vid överenskommelsen när de träffades i april.
”Enade i att tackla Iran”
Men åtgärderna har inte tyckts kunna stilla den oro som de europeiska stormakterna verkar känna inför för vad Trump väntas besluta om Iran-avtalet. Under söndagen reser den brittiska utrikesministern Boris Johnson till USA för ett två dagar långt besök i Washington.
Här kommer Johnson bland andra att träffa USA:s vice president Mike Pence och landets nationella säkerhetsrådgivare, John Bolton. På agendan står bland annat samtal om Iran-avtalet.
– Storbritannien, USA och europeiska partners är enade i ansträngningar med att tackla Irans uppträdande som gör hela Mellanöstern-regionen mindre säker. Dess cyberaktivitet, stöd åt grupper som Hizbollah och dess farliga missilprogram som beväpnar Houthi-rebeller i Jemen, säger Johnson i ett uttalande.
Om regeringen May lyckas övertala Donald Trump att låta USA stanna kvar inom Iran-avtalet, som slöts under Barack Obamas mandatperiod 2015, återstår att se.
Besked om en vecka
Donald Trump har tidigare kallat avtalet för ”vansinnigt”, konstaterar BBC inför Johnsons avfärd till Washington. I stora drag handlar överenskommelsen om att de inblandade länderna lovat att begränsa sina nukleära aktiviteter. Som direkt följd har flera sanktioner lyfts, bland annat från USA gentemot Iran.
Tidigare i veckan sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att han har bevis för att Iran har ett hemligt kärnvapenprogram. Irans statstelevision avfärdar uppgifterna som propaganda. USA:s inrikesminister Mike Pompeo svarade med att säga att dokumenten är autentiska, och att 2015 års kärnvapenavtal med Iran är ”byggt på lögner”.
Besked om USA kommer stanna kvar eller dra sig ur detta avtal kommer senast den 12 maj, enligt Vita Huset.