Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Filip Huygens/SVT

Nya EU-regler på gång för AI och Chat GPT

Publicerad

Regler för användning av ansiktsigenkänning, ökat skydd för konsumenter och krav på riskbedömningar från företag och utvecklare ingår när EU nu försöker skapa modern lagstiftning kring användningen av artificiell intelligens, AI.

– Europa vill dra nytta av den nya tekniken och inte hamna på efterkälken, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.

EU-parlamentets två ansvariga utskott enades på torsdagsmorgonen med stor majoritet om sin linje i de fortsatta förhandlingarna.

”Vi är övertygade om att vår text skapar balans mellan skyddet för grundläggande rättigheter och behovet av klara regler för företagen och för att stimulera innovation i Europa”, säger den italienske ledamoten Brando Benifei i ett uttalande efter omröstningen.

Fortfarande är vägen lång innan de nya reglerna kan spikas. Först ska hela parlamentet rösta om utskottets åsikt, sannolikt i juni, varpå svåra kompromissförhandlingar kan inledas med EU:s medlemsländer i ministerrådet.

Det sistnämnda försvåras ytterligare av att ministerrådet enades om sin syn på saken redan i vintras – och då ännu inte tog hänsyn till exempelvis de många frågor som väckts kring utvecklingen av chattrobotar som Chat GPT.

”Risker ska regleras hårdare”

För EU handlar det om en balansgång, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.

– Europa vill dra nytta av den nya tekniken och inte hamna på efterkälken. Samtidigt finns en oro för att utvecklingen går för snabbt, säger han och fortsätter:

– Hur många jobb kommer gå förlorade, hur vet vi att en framtida superintelligens vill oss människor väl? I dagens förslag delas AI-tekniker upp beroende på risknivå – sådant som kan innebära risker ska regleras hårdare, säger Boati.

Målet är att den nya lagstiftningen ska kunna träda i kraft från 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.