• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Teknikforskaren: ”En myt att AI tänker och känner”

Uppdaterad
Publicerad

Många menar att AI-tekniken kommer att förändra vår värld. Men få vet hur verktyget fungerar och varför begreppet artificiell intelligens, kan vara missvisande.

– Det är inte så att maskinen tänker själv, utan vad den gör är att hitta statistiska samband, säger Karim Jebari, forskare vid Institutet för framtidsstudier.

Genom lanseringen av AI-verktyget Chat GPT i slutet av förra året fick AI-tekniken sitt breda genomslag. Sedan dess har musik, konst och journalistik gjord av AI fått stor uppmärksamhet och väckt viss oro inför framtiden.

Men att verktyget skulle vara lika intelligent som en människa är en myt, det menar Karim Jebari , forskare vid Institutet för framtidsstudier i Stockholm. 

-  Att man använder ordet intelligens i AI, artificiell intelligens, har gjort att man tror att AI kan göra massa saker som den faktiskt inte kan. Att den kan tänka, känna, att den kan blir arg och så vidare. Men det är väldigt mycket projiceringar, säger Karim Jebari , filosof och forskare vid Institutet för framtidsstudier i Stockholm. 

Självlärande program

AI eller Artificiell intelligens är ett samlingsnamn för ett självlärande datorprogram. Medan ett vanligt datorprogram styrs av manuell inmatning av bestämda data, lär sig AI:n att lösa problem och dra egna slutsatser. Tekniken har funnits sedan 50-talet och har de senaste åren blivit allt effektivare.

Karim Jebari har forskat på AI och hur ny teknologi kan påverka mänsklighetens långsiktiga framtid. Som forskare är han positiv till utvecklingen och menar att den i bästa fall kan leda till en teknologisk boom som den på 90-talet.

– Jag är jättepositiv till den här utvecklingen. Jag hoppas verkligen att det här kommer leda till en produktivitetsökning så att vi inte behöver jobba lika mycket eller jobba med bättre saker i framtiden, säger han och fortsätter:

– Men det jag ser som väldigt problematiskt, det är just det här narrativet om myterna om AI som utgår just från föreställningarna om att AI skulle vara intelligent eller att AI skulle vara nånting utöver en maskin.

Hör mer om hur AI-teknologin fungerar i inslaget ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.