Flera arter av spindlar fångar och äter fisk som är större än de själva. Foto: TT

Nya rön: Spindlar äter fisk

Uppdaterad
Publicerad

Det är redan känt att spindlar äter insekter men enligt forskare äter de betydligt större djur som fiskar och grodor.

Enligt en ny studie, i vetenskapstidningen Plos One, har forskare upptäckt att åminstone 18 olika spindelarter kan jaga och äta fisk och andra smådjur.

De ”köttätande” spindlarna lever oftast i eller invid vattendrag och finns överallt i världen förutom i Antarktis. De är dock vanligast förekommande i varma klimat, som till exempel i våtmarkerna i Florida.

”Suger” i sig smådjur

Spindlarna som både kan simma, dyka och gå på vatten är utrustade med ett starkt nervgift som de använder när de jagar. De kan döda och äta djur som är dubbelt så stora som de själva.

När bytet dyker upp så sprutar spindlarna in nervgift och matsmältningsenzymer i djuret, för att sedan suga i sig den upplösta vävnaden genom munnen skriver BBC.

Enligt tidningen National Geografic äter spindlarna mest fisk men de jagar också andra smådjur som grodor, fladdermöss och mindre fåglar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.