Julian Assange utanför Ecuadors ambassad efter beskedet att svenska myndigheteter lagt ner utredningen om sexualbrottsanklagelser, maj 2017. Foto: TT

Nya uppgifter i fallet Assange: Sverige ville upphäva utlämningen för flera år sedan

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska åklagaren ville redan 2013 upphäva beslutet att Julian Assange skulle utlämnas till Sverige, uppger brittiska The Guardian. Enligt tidningen var den svenska åklagaren beredd att lägga ner fallet, men övertygades av brittiska myndigheter att fortsätta med brottsutredningen.

Enligt The Guardian har tidningen tagit del av mejlkorrespondens mellan den brittiska åklagarmyndigheten och den svenska åklagaren Marianne Ny.

Mejlen visar, enligt The Guardian, att den svenska åklagaren ville upphäva utlämningen av Julian Assange från Storbritannien år 2013. Men de brittiska myndigheterna övertygade den svenska åklagaren att driva fallet vidare.

Ny: ”Ingen tillgång till de mejlen”

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter säger Marianne Ny sig inte ha tillgång till de mejl som artikeln syftar på, och att hon därför inte kan kommentera dem ”annat än i helt allmänna ordalag”.

”Att fortlöpa överväga om det proportionella i ett tvångsmedelsbeslut såsom häktning är något som görs i alla ärenden. I detta ingår också att i någon mån väga in kostnaderna vilka i det aktuella ärendet inte var helt obetydliga för Storbritanniens del. Vilken syn den brittiska åklagarmyndigheten hade på frågan var därför av intresse under hela handläggningen av målet”, skriver Marianne Ny.

Flydde till Ecuadors ambassad

Assange blev misstänkt för sexualbrott i Sverige 2010 och har nekat till anklagelserna. Han reste till Storbritannien samma år och blev häktad i sin frånvaro av svenska myndigheter som inledde ett utlämningsförfarande och krävde att Assange skulle utlämnas till Sverige.

Julian Assange hördes av brittisk polis och släpptes mot borgen. Han levde i husarrest i Storbritannien tills han flydde till Ecuadors ambassad i London 2012 för att söka politisk asyl.

Han hävdar att en utlämning till Sverige skulle resultera i utlämning vidare till USA, och där riskera straff för spioneri.

Enligt The Guardian, ville den svenska åklagaren släppa fallet redan året därpå, men övertygades av den brittiska åklagarmyndigheten att hålla fast vid att Assange skulle utlämnas till Sverige.

La ner förundersökningen

Den svenska åklagaren la ner förundersökningen mot Assange i maj 2017. Brittisk polis har sagt att de ändå kommer att gripa honom om han lämnar Ecuadors ambassad, eftersom han brutit mot villkoren för temporär frigivning.

Assange har nyligen beviljats ecuadorianskt medborgarskap.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.