FNs fredsbevarande styrkor från Kongo-Brazzaville i Centralafrikanska republiken (CAR) anklagas för ett nytt fall av sexuellt utnyttjande, bara en dryg vecka efter att hela Kongo-Brazzavilles styrka på 600 man skickas hem från CAR efter misstankar om sexuella övergrepp. Foto: Saber Jendoubi/AFP

Nya uppgifter om FN-styrkors övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Minst 55 personer anklagas för sexuellt utnyttjande och övergrepp på civila under FN-uppdrag runt om i världen under årets första halvår enligt en ny FN-rapport, skriver mediebolaget al-Jazeera.

Nya rapporter om sexuella övergrepp av FN:s fredsbevarande styrkor har släppts av FN.

Ett nytt fall av utnyttjande har rapporterats i Centralafrikanska republiken.

Oro i Kongo

Uppgifterna visar att ett nytt fall av sexuellt utnyttjande har rapporteras mot fredsbevarande styrkor från Kongo-Brazzaville i Centralafrikanska republiken (CAR), bara en dryg vecka efter att FN meddelat att hela Kongo-Brazzavilles styrka på 600 man skickas hem från CAR efter misstankar om sexuella övergrepp.

På lördagen bekräftade en talesperson från FN att en ny anklagelse har inkommit men ville inte tala om ifall den ska ha ägt rum före eller efter det meddelats att styrkan skulle dras tillbaka.

– Anklagelsen rapporterades i juni. En utredningsprocess har inletts enligt standardförfarande, säger Sophie Boudre, talesperson för FN:s departement för de fredsbevarande styrkorna, till al-Jazeera.

Flera FN-soldater av olika nationalitet har anklagats för sexuella övergrepp, bland annat för våldtäkt mot barn, i Centralafrikanska republiken.

LÄS MER: 200 barn utsatta för övergrepp av FN-personal

Den tidigare FN-chefen Ban Ki-Moon genomförde åtgärder för att få bukt med de sexuella övergreppen, men anklagelserna har fortsatt. Efterträdaren António Guterres har svurit att följa upp anklagelserna hårdare och ställa de ansvariga till svars, men kritiker anser att FN inte klarar att få ett slut på övergreppen.

Centralafrikanska republiken

Centralafrikanska republiken är ett av världens fattigaste länder och kaos utbröt 2013 när den kristne dåvarande presidenten François Bozize drevs bort av en muslimsk rebellgrupp.

Kuppen startade hämndattacker mellan kristna och muslimska grupper. Tusentals har dödats och en femtedel av invånarna i Centralafrikanska republiken befinner sig på flykt.

FN:s fredsbevarande insats Minusca omfattar 12 500 personer. Styrkan utplacerades i Centralafrikanska republiken 2013.

Flera franska FN-soldater har anklagats för sexuella övergrepp mot barn i ett flyktingläger i huvudstaden Bangui, mellan december 2013 och juni 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Kongo

Mer i ämnet