En soldat som håller en drönare och till höger en annan soldat som har specialle glasögon på sig och flyger en drönare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ukrainsk och rysk soldat med så kallade FPV-drönarna. Se hur de fungerar och varför de blivit så populära. Foto: Youtube

Nya vapnet i Ukraina: Racingdrönare

Uppdaterad
Publicerad

Ursprungligen är den gjord för lek och racing. Sedan några månader tillbaka syns en ny typ av civil drönare allt oftare på slagfältet.

De är billiga, de kan beväpnas med pansarbrytande granater och de är mycket svåra att störa ut.

– De används i en extrem omfattning just nu, säger Anton Holmström, initiativtagare till Drones to Ukraine.

Drönare har spelat en stor roll i Ukraina. I början av kriget levde en ukrainsk drönarpilot i snitt i två dagar, berättar Anton Holmström.

– Fienden ser drönarpiloter som ett prioriterat mål och fokuserar på att få bort piloter.

Kriget i Ukraina

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes har det skett en mycket snabb utveckling, både i hur piloter skyddar sig och vilken typ av drönare som används. Enligt Anton Holmström sker teknikutveckling som hade tagit flera år i den vanliga försvarsindustrin numera på några veckor.

– Privatpersoner engagerar sig och man provar sig fram hela tiden, säger han.

Drones to Ukraine samlar in pengar till drönare

Anton Holmström är initiativtagare till organisationen Drones to Ukraine som samlar in pengar till drönare och bidrar till att utbilda ukrainska drönarpiloter.

Organisationen skickar bara vanliga civila drönare med kamera, som kan släppa en last uppifrån, men han känner väl till den nya typ av drönare som används i Ukraina. Det är så kallade racingdrönare, eller FPV-drönare, där FPV står för ”first person view”. De flygs nämligen med en speciell sorts glasögon.

De går även att massproducera på plats i Ukraina och är billiga. En avgörande faktor – för det går åt mängder av drönare. Enligt en ny rapport förlorar Ukraina över 10 000 drönare per månad, där merparten störs ut av ryska sidan.

FPV-drönare svårare att stoppa

Anton Holmström ser positivt på att Ukraina just nu ser ut att ha ett försprång när det gäller utvecklingen av drönare. Men det finns också problem, menar han:

– När svenska försvaret säger att de kan störa ut drönare är det vanliga civila drönare med GPS och kamera de menar. En sådan här FPV-drönare kan man inte stoppa lika enkelt, så globalt sett ser jag mörka moln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet