Två ryska SU 27 och två ryska SU 24 kränkte svenskt luftrum öster om Gotland. Incidentberedskapen fotodokumenterade händelsen. Foto: Försvarsmakten

Nyhet om ryska plan med kärnvapen ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Flera försvarsexperter tvivlar på uppgifterna om att två ryska flygplan som kränkte svenskt luftrum var bestyckade med kärnvapen.

– Min bedömning av bilderna är att planen ser helt obeväpnade ut, säger Andreas Hörnedal, expert vid FOI.

Flera medier, inklusive SVT Nyheter, rapporterade på onsdagen att två av de fyra ryska flygplan som kränkte svenskt luftrum i början av mars var beväpnade med kärnvapen. Uppgifterna kom ursprungligen från TV4 Nyheterna som hänvisade till ”källor”.

Uppgifterna har redan tonats ned av försvarets flygvapenchef.

– Hade vi sett ett förhöjt hot mot Sverige kopplat till den här händelsen eller andra händelser hade vi informerat om det, sade flygvapenchef Carl-Johan Edström till TT.

”Talar emot”

Andreas Hörnedal är forskningsledare och expert på flygburna vapen vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Själva nyheten har en väldigt oklar källa. Min bedömning av de bilder som Försvarsmakten lade ut, som i och för sig var ganska lågupplösta, var att planen såg helt obeväpnade ut, och det gäller alla planen, säger han.

Också försvarsdebattören Johan Wiktorin ifrågasätter uppgifterna.

– Hur man flög och manövrerade talar emot ett uppträdande som man borde ha med sådan last, säger han.

Påverkansoperation?

Tidigt påstods att de båda attackplanen skulle ha varit bestyckade med kärnvapenmissiler av typen Kh-32. Men det är en robot som är mycket stor, väger cirka 5,5 ton och bärs på ett annat flygplan (ett strategiskt bombplan av typen TU 22M3), enligt Andreas Hörnedal.

Under Försvarsmaktens veckovisa pressträff fick Daniel Olsson, ställföreträdande chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must), frågor om TV4 Nyheternas uppgifter.

Daniel Olsson sa att Must inte kommenterar andra länders beväpning för att det skulle kunna röja Sveriges förmåga att undersöka utländska plan.

– Vi går inte in på beväpning. Men det jag kan säga är att kränkningen på intet sätt förändrar hotbilden mot Sverige. Vi ser inget ökat hot. Rent generellt är det viktigt att vara medveten om att uppgifter om kärnvapen kan användas som psykologisk påverkan. Det är ett sätt att markera och att skrämmas när man kommer med uppgifter om kärnvapen. Väldigt viktigt att vara medveten om det och vara mycket källkritisk, sa Daniel Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.