Två ryska SU 27 och två ryska SU 24 kränkte svenskt luftrum öster om Gotland. Incidentberedskapen fotodokumenterade händelsen. Foto: Försvarsmakten

Uppgifter: Ryska planen var kärnvapenbestyckade

Uppdaterad
Publicerad

Två av de fyra ryska plan som kränkte svenskt luftrum var kärnvapenbestyckade, det rapporterar TV4 Nyheterna.

Försvarsmakten vill inte bekräfta kanalens uppgifter men menar att det i nuläget inte finns anledningen till oro:

– Det finns inget ökat hot mot Sverige här och nu. Däremot så kan vi kan inte utesluta ett hot eller angrepp från Ryssland på lång sikt, säger Försvarsmaktens flygvapenchef Carl-Johan Edström till SVT.

Totalt rör det sig om fyra ryska plan som den 2 mars i år kränkte svenskt luftrum. Attackplanen ska ha varit av typen SU 24 och eskorterades av jaktplan av typen SU 27.

Enligt TV4 Nyheterna är det SU 24-planen som ska ha varit kärnvapenbestyckade. De ska enligt kanalen varit noga med att visa upp att de var kärnvapenbestyckade.

– Exakt hur de ryska planen var beväpnade det är inget vi kommenterar i nuläget. Det jag vill poängtera är att om vi hade sett ett förhöjt hot mot Sverige så hade vi informerat om detta, säger flygvapenchef Carl-Johan Edström.

Planen ska ha varit på svenskt territorium ungefär en minut. Kränkningen skedde öster om Gotland.

”Vapen hängda på utsidan”

Flygvapnet satte in två JAS 39 Gripen för att mota bort men också fotografera de ryska planen. Något som skulle kunna innebära att svenska Försvarsmakten vet vilken typ av vapen de bar på:

– Generellt kan man säga att de flesta flygplan från Ryssland har sina vapen hängda på utsidan, säger Carl-Johan Edström.

Efter händelsen så kallades en rysk representant upp till UD:

– Det finns etablerade procedurer för denna sortens ärenden. I dessa ingår att kalla upp representant från kränkande nation till UD. Procedurerna tillämpas även i detta fall, sa UD:s presstjänst till SVT den 3 mars.

Uppgifterna har ifrågasatts, bland annat av experter vid FOI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.