Foto: TT

Nytt medborgarskapstest svårt även för danskarna

Uppdaterad
Publicerad

Hur många kommuner finns det i Danmark, och vem ledde Fyrklöverregeringen på 1980-talet? Klarar du frågorna, och 30 till, kan du få bli dansk medborgare, enligt den uppgörelse som minoritetsregeringen, Socialdemokraterna och de borgerliga partierna gjort och som träder i kraft i dag. Men danskar går själva bet på frågorna.

Det är medborgarskapsprovet,  det så kallade ”Danskhetstestet”, som nu blir svårare.  I det nya provet gäller det att svara på frågor om det danska samhället, dess kultur och historia. Och det gäller att kunna svara rätt på 32 av 40 frågor, från tidigare 22 av 30.

Men många infödda danskar kan inte svara på frågorna. ”Vem var Carl Nielsen?” och ”Vad har arkitekten Jörn Utzon ritat?” möts av huvudskakningar från en rad tillfrågade danskar.

#flykt

– När vi inte själva kan svara så är kraven för höga, säger Stine Jensen till SVT:s reporter efter att ha gått bet på flera av testfrågorna.

Andy Holdt som invandrade till Danmark för 24 år sedan och numer driver en frisersalong slår ut med armarna och säger kort att frågorna är ”crazy”.

Högre krav på språkkunskaper

Vid sidan av att vara självförsörjande och hålla sig borta från kriminalitet gäller också högre krav på kunskaper i danska språket än tidigare.

Självförsörjandekravet höjs från två och ett halvt år till fyra och ett halvt år, från den 15 oktober. Men för den som försörjt sig själv under åtta och ett halvt år under de senaste nio åren, räcker det att klara språktester på samma nivå som tidigare.

Signal till människosmugglare

– Att få danskt medborgarskap är något helt speciellt och därför är det också rimligt att vi nu lyfter ribban, sade intregrationsminister Inger Støjberg, Venstre, till tidningen Politiken, som publicerat testet.

De skärpta medborgarskapkraven syftar också till att minska antalet asylsökande, fastslår Marcus Knuth, invandrarpolitisk talesman för Venstre.

– Vi vill sända ut en signal människosmugglare att Danmark inte är attraktivt som invandrarland, säger Knuth till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet