• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Regeringssoldater inspekterar en byggnad i al–Maadi området i östra Aleppo på söndagen. Regeringstruppernas offensiv som understötts av Ryssland har lett till att de nu kontrollerar merparten av den tidigare rebellkontrollerade staden. Foto: TT

Nytt område under al-Assads kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Syriska regeringsstyrkor har erövrat området Sheikh Saeed i sydöstra utkanterna av Aleppo, efter strider på måndagsmorgonen, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Därmed har styrkorna kontroll över 90 procent av de områden som tidigare kontrollerades av rebeller i staden, enligt SOHR, som bevakar kriget från Storbritannien. Ryssland sade redan i slutet av förra veckan att regimen kontrollerar 93 procent av det tidigare rebellområdet.

Den enklav som kontrolleras av rebellstyrkor i den delade storstaden krymper ständigt. Senast har regeringsarmén intagit området Sheikh Said i de sydöstra utkanterna av staden samt Salihin och Karam al-Daadaa i de östra delarna, enligt en syrisk militärkälla som nyhetsbyrån Reuters hänvisar till.

Syrienkriget

Kan falla

– De områden som fortfarande kontrolleras av oppositionen är mycket små och kan falla närsomhelst. Slaget om Aleppo har gått in i slutfasen, säger Rami Abdel Rahman, chef för Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) till nyhetsbyrån AFP.

Det senaste dygnet har 728 rebeller gett upp, enligt ryska försvarsdepartementet, som beräknar att drygt 13.000 civila lämnat området under samma tid.

På söndagen kom även besked från rebellföreträdare att Ryssland och USA ska ha presenterat ett förslag om att rebeller och civilia kan lämna staden via säkra korridorer.

Framgång för Assad

Offensiven i Aleppo är en stor framgång för president Bashar al-Assad. Men trots att Aleppos fall är ett hårt slag för rebellstyrkorna innebär det inte att regimen därmed kontrollerar hela Syrien. Delar av landet är fortsatt i den väpnade oppositionens händer, däribland den terrorstämplade jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) som rapporteras ha återtagit Palmyra.

I området Saif al-Dawla, som fortfarande står under rebellernas kontroll, befinner sig 28-åriga Monther Etaky tillsammans med sin fru och son. Men den lilla familjen har slutat att prata med varandra.

”Vi bara sitter här och väntar. Vi väntar på döden” skriver Monther Etaky i ett meddelande till TT.

Han har byggt ett litet tält av filtar för att sonen Yazeed, snart ett halvår, ska hålla värmen. När pojken gråter brukar Etaky ta ut honom på balkongen en stund. Familjen lämnar sällan sitt hem längre.

”När min son ser solen blir han glad igen. Men det är för farligt att ta med honom utomhus. Vi försöker överleva. Men situationen är riktigt usel och kommer bara att bli värre. Men vi har det ändå bättre än de människor som har dödats, skadats allvarligt eller som har förlorat allt.”

Vill inte fly

Monther Etaky har varit en del av folkresningen mot Bashar al-Assad och vill inte fly till regimkontrollerade områden, även om han skulle ha möjlighet. 2012 greps han efter demonstrationer mot Bashar al-Assad och är rädd för vad som skulle hända om han frihetsberövas igen.

Oppositionella anhängare har anklagat regimen för massgripanden och utomrättsliga avrättningar av unga män som lämnat de rebellkontrollerade områdena i Aleppo. Detta har tillbakavisats av Damaskus som i sin tur anklagar rebellerna för att hindra människor att lämna områden under dess kontroll.

”Jag kommer aldrig att låta dem fånga mig. Jag kommer att försvara mig till döden” skriver Monther Etaky.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet