Presskonferens mellan två talare med svenska och europeiska flaggor i bakgrunden, samt en NATO-flagga. Talarna står vid sina podium med märkningen ”Government of Sweden” och har fokus på varandra under diskussionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den tidigare Nato-chefen Jens Stoltenberg och Sveriges statsminister Ulf Kristersson mötte pressen i Stockholm. Foto: Lars Schröder/TT

Nytt uppdrag för Stoltenberg – ska utreda försvar och säkerhet i Östersjöområdet

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare Nato-chefen Jens Stoltenberg har fått ännu ett nytt uppdrag, att utreda ett närmare samarbete kring försvar och säkerhet i Östersjöområdet.

– Han särskilt lämpad att titta på hur vi kan förena krafter ännu mer, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Norrmannen Jens Soltenberg, som i höstas avgick som Natos generalsekreterare efter tio år på posten, har fått i uppdrag av de åtta nordiska och baltiska länderna att se över hur man kan samarbeta närmare i frågor som rör försvar och säkerhet.

– Det är första gången i historien som alla länder i Norden och Baltikum är i samma säkerhetspolitiska struktur, i Nato. Det öppnar upp för några unika möjligheter till närmare samarbete, säger Stoltenberg till VG.

Stian Jenssen, som var Stoltenbergs stabschef och närmaste kollega under åren som generalsekreterare, har tagits in för att förbereda rapporten, rapporterar tidningen.

Sverige har just nu ledarskapet i NB8, ett nordisk-baltiskt samarbete om utrikes- och säkerhetspolitik. Under onsdagen är Stoltenberg och Jenssen i Stockholm och träffar statsminister Ulf Kristersson.

– Jens har, som ni vet, ett långt och framgångsrikt ledarskap av alliansen bakom sig och med hans långa erfarenhet av nordiskt och baltiskt samarbete är han särskilt lämpad att titta på hur vi kan förena krafter ännu mer, för att stärka våra förmågor nationellt och tillsammans med våra partners, säger Kristersson på en presskonferens.

Rapportuppdraget handlar bland annat om att utforska gemensamma ansträngningar till stöd för Ukraina, allierade operationer och regional ställning inom ramen för Natos försvarsplaneringsprocesser, försvarsindustri och teknisk innovation, det gemensamma motverkandet av hybridaktiviteter och -operationer och samhällelig motståndskraft.

Sedan tidigare har Jens Stoltenberg tagit över ledningen av säkerhetskonferensen i München. Han tillträder som ny ordförande efter nästa stora möte, som äger rum i februari i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.