SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Asienkorrespondent rapporterar direkt från ett extravagant valmöte. Se bilderna från evenemanget här. Foto: SVT

Ödesval i Taiwan: ”Jag hoppas att landet kan vara tryggt”

Uppdaterad
Publicerad

Taiwans val beskrivs som ”presidentvalet som avgör världens framtid”. Framförallt präglas valet av en komplicerad relation med Kina som laddar frågan för Taiwans väljare.

– Jag hoppas att våra barn kan jobba i fred, säger väljaren Zhu Huamei.

Lördagens val har framförallt handlat om en sak: relationen till Kina.

Samtidigt håller supermakten USA andan, som har både ekonomiska och strategiska intressen av att Taiwan förblir vänligt mot väst.

Påverkanskampanjer trappas upp

Taiwan har de senaste åtta åren styrts av det parti som Kina ogillar mest: DPP. President Tsai Ing-wen har nu suttit två mandatperioder och kan inte väljas om.

En kvinna lägger sin röst i en vallokal i en skola i distriktet New Taipei. Vallokalerna stängde vid 9-tiden på lördagsmorgonen, svensk tid. Foto: Sam Yeh /AFP

Vem som än efterträder Taiwans avgående president, som för en hård hållning mot Kina, kommer få stor inverkan på relationen med landet framöver.

För att motverka att ”fel parti” kommer till makten har Kina nu trappat upp sina påverkanskampanjer mot Taiwans, vilket kritiseras av Taiwans regering.

”Uppriktigt sagt borde Peking sluta lägga sig i andra länders val och hålla sina egna”, skriver utrikesminister Joseph Wu i ett inlägg på X.

Oppositionspartiet Kinavänligt

Tsai Ing-wens vicepresident, Lai Ching-Te, är favorittippad i lördagens presidentval, om än med liten marginal. Han representerar det Demokratiska progressiva partiet (DPP) och har beskrivit valet som ”ett val mellan demokrati och autokrati”.

Kina hoppas i stället på att oppositionspartiets, Kuomintangs, kandidat Hou Yu-ih ska vinna presidentvalet.

Hou och Kuomintang ställer sig mer försonligt till Kina än Lai och DPP, och Hou har tydligt sagt att han inte stöder en självständighetsförklaring.

Oklar valutgång

En återförening med Kina stöds inte av Taiwans befolkning. Undersökningar visar att andelen taiwaneser som vill ha formell självständighet har ökat avsevärt under de senaste åren.

Opinionsmätningar ger ingen tydlig bild av var valet kan ta vägen. Det enda som är helt klart är att inget av de stora partierna lyckats väcka särskilt stor entusiasm hos väljarna. Intresset för valet har därför varit svalare än vanligt.

Vid 9-tiden på lördagen stängdes vallokalerna. Ett preliminärt valresultat väntas komma under lördagsförmiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.