Alexander De Croo och Ulf Kristersson med kransarna på onsdagen. I glaset framför dem har skottskadan lämnats kvar. Foto: Virginia Mayo

Offren i terrordådet i Bryssel hedrades på årsdagen

Uppdaterad
Publicerad

De två svenskar som mördades i samband med EM-kvalmatchen mellan Belgien och Sverige för ett år sedan har på årsdagen hedrats vid en ceremoni på brottsplatsen i centrala Bryssel.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och Belgiens premiärminister Alexander De Croo fanns på plats för att lägga ned kransar, tillsammans med anhöriga till offren och representanter för Belgiens regering och Bryssels stad.

– Det är otroligt sorgligt på alla tänkbara sätt, sade Kristersson till medieuppbådet.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

– Samtidigt väldigt fint att träffa familjen till en av de som dödades, och få prata med dem om hur deras liv ser ut nu, ett år senare. Alla vet att tiden läker inte alls alla sår, men tiden ger lite distans och perspektiv.

Två svenska män dödades och en tredje skadades när den islamistiske gärningsmannen öppnade eld mot dem inför EM-kvalmatchen. Mannen – som senare sköts ihjäl när polisen dagen efter försökte gripa honom – var en 45-årig tunisier som fått avslag på sin asylansökan.

Lisen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lisen Altis berätta om sina vänner Patrick Lundström och Kent Persson och se hennes hyllningstatueringar i spelaren ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

Mer i ämnet