Tyska marinsoldater i EU-insatsen operation Sophia närmar sig en båt med migranter utanför Libyens kust. Foto: TT

Ökad spänning vid militär insats i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Spänningen ökar nu utanför Libyens kust sedan Italien bestämt sig för en militär operation för att bekämpa flyktingsmugglarna. Ett rekordstort antal migranter fortsätter att försöka ta sig över Medelhavet med förhoppning om en bättre framtid i Europa.

Omkring 114.000 migranter har i år korsat Medelhavet, enligt FN, och det är det högsta antalet hittills. 2.370 människor har dött i år under försök att ta sig till Italien och EU.

LÄS MER: Flyktingsmugglarna ändrar taktik i Medelhavet

Italien blir alltmer pressat att behöva ta emot de tusentals migranter och flyktingar som lyckas med färden. 600.000 människor på flykt har anlänt till Italien de senaste fyra åren.

LÄS MER: Allt mer kritisk läge för Italien – överfulla migrantläger

Övriga EU visar få tecken att vilja dela ansvaret och den italienska regeringen får allt mer kritik för att inte visa hårdare tag. Det är redan en het politisk fråga inför det stundande valet nästa vår.

Militär insats

Parlamentet tog nyligen beslut om en militär insats med flyg och marina fartyg för att bistå den libyska kustbevakningen i försöken att bekämpa flyktingsmugglingarna.

Den italienska försvarsministern, Roberta Pinotti, betonar att det inte handlar om en blockad eller kränkningar av Libyens territorium utan om teknisk och logistisk hjälp i gemensamma insatser.

Libyen delat

Men Libyen är ett delat land. Den FN-stödda regeringen som leds av Fayez Serraj, baserad i Tripoli, har bett om hjälp, hävdar Italien. Serraj hävdar att han bara bett om utbildning och gränsvakter vid sin södra gräns.

Men den östra delen av Libyen som styrs av den libyska nationella armén LNA under ledning av befälhavare Khalifa Haftar, hotar att blockera de italienska fartygen via fyra flottbaser.

ANALYS: Endast så kan infernot på havet få ett slut

Den nye franske presidenten, Emmanuel Macron, fick nyligen parterna att enas om eldupphör och en plan för demokratiska val.

Frankrike vill finansiera mottagningscenter i Libyen, så kallade Hot spots. Upp emot en miljon människor befinner sig i undermåliga läger i landet. I de nya centren hoppas man kunna avvisa de som inte har asylskäl för att komma till EU.

Vägspärrar i söder

Flera EU-länder, som Tyskland och Ungern, vill bidra med vägspärrar och registrering av migranterna vid Libyens södra gräns.

Många frivilliggrupper har deltagit i räddningsaktioner av migranterna, vilket också irriterat de italienska myndigheterna. De har anklagat organisationerna för samarbete med flyktingsmugglarna.

Inte skickas tillbaka

Så länge migranterna befinner sig på internationellt vatten får de inte skickas tillbaka till Libyen. Den nya italienska militära operationen är tänkt att agera på libyskt territorium.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch varnar för att Italien tänker skicka tillbaka migranterna till de provisoriska lägren i Libyen där de hävdar att de riskerar tortyr, sexuella övergrepp och tvångsarbete.

LÄS MER: Svensk insats räddade 351 flyktingar på Medelhavet

LÄS MER: 2.000 har mist livet på Medelhavet i år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.