Slutoffensiven har inletts med att kurdiska styrkor erövrat flera byar som tidigare kontrollerats av IS. Enligt al-Jazira står kurdiska styrkor nu sju kilometer från Mosul.
”De slåss överallt”
Sky News reporter Stuart Ramsey uppges stå mitt emellan kurdiska Peshmerga-styrkor och IS i Mosul. På bara några kilometer pågår flera olika strider berättar han.
– Det är en väldigt förvirrande strid, de slåss verkligen överallt runt omkring mig, säger han.
Iraks militär säger i ett uttalande att regeringsstyrkorna under dagen intagit totalt fem byar, Adla, Abas Rajab, Jadida, Ibrahim Khalil och Kan Harami.
IS kan redan ha börjat lämna Mosul
Enligt uppgifter som sprids på Twitter ska en del IS-krigare redan ha börjat lämna den belägrade staden och begett sig mot IS-styrda områden i Syrien.
IS tros ha 3.000-5.000 soldater i staden, enligt USA:s försvarsmakt. Mot dem står 30.000 kurdiska, irakiska och amerikanska soldater, uppger CNN. Ännu obekräftade uppgifter uppger att även delar av de 1,5 miljoner invånarna i Mosul har rest sig mot IS-styret i staden.
”För civila blir det ett helvete”
Striderna är inte snälla mot civilbefolkningen. Anfallen är en balansgång mellan att ligga lågt och riskera en utdragen kamp med stora truppförluster. Eller att ett kraftigare våld med fler flygbombningar och artilleribeskjutning, där civilbefolkningen är mer utsatt.
I samband med att offensiven inleddes rapporteras också IS ha tänt eld på vallgravar med olja för att framkalla en rök som gör det svårt att attackera mål från luften.
– För civila blir det ett helvete. Marken blir så het att sanden smälter, och röken tar sig in i folks hem. Röken kan också bli så kraftig att den blir dödlig, säger Magda Gad.
Man anar även att Mosul kan vara fult av gömda minor, och under marken en labyrint av gömda tunnlar. Något som Stuart Ramsey bekräftar att de sett på plats.
Kris mellan Irak och Turkiet
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har krävt att landet ska få delta i offensiven. Han sade i ett tv-tal att det ”vore otänkbart” för Turkiet att stå utanför. Detta har lett till en diplomatisk kris med Irak, som inte gärna vill se turkisk trupp på irakisk mark.
Enligt Turkiet deltar redan omkring 3.000 milissoldater som utbildats av Turkiet i striderna norr om Mosul och på grund av krisen reste i dag Turkiets vice utrikesminister Ahmet Yildiz till Bagdad för att ha möten med den irakiska regeringen.