Kinas regering har via dess ambassadör i Sverige kontaktat svenska medier ett stort antal gånger de senaste två åren för att försöka påverka publiceringar. Foto: Helena Landstedt/Heiko Junge/TT

Omfattande påtryckningsarbete mot svenska medier från Kina

Uppdaterad
Publicerad

Kinas regering har via dess ambassadör i Sverige kontaktat svenska medier ett stort antal gånger de senaste två åren för att försöka påverka publiceringar. Det visar en enkät SVT Nyheter gjort.

SVT Nyheter har skickat en enkät till Sveriges åtta största nyhetsredaktioner med frågan om de har kontaktats av Kinas ambassad angående kritik av redaktionens journalistik och om de utsatts för påverkansförsök. Svenska Dagbladet, Expressen, Sveriges Radio och Sveriges Television berättar alla att de har, de senaste två åren, upprepade gånger kontaktats av Kinas ambassad via brev och mail med bland annat kritik mot publiceringar.

Svenska Dagbladet har kontaktats vid en handfull tillfällen de senaste två åren via bland annat mail, av Kinas Sverigeambassadör. Vid flera av tillfällena har Kina och dess ambassadör framfört kritik mot tidningens publiceringar av artiklar om olika förhållanden i landet. Även enskilda reportrar har kritiserats.

Kina och Sverige

Tidningen Expressen har fått ett antal brev och e-postmeddelande från ambassaden med kritik och hotfulla formuleringar som gäller Expressens bevakning av bland annat den svenske bokförläggaren Gui Minhai, som sedan 2015 är fängslad i Kina. I breven finns formuleringar om bland annat svensk ”mediatyranni”.

Möten och luncher

Flera av redaktionerna upplever kontakterna som påtryckningsförsök. Dessutom har Kinas ambassadör bjudit in ett antal reportrar på bland annat Aftonbladet, Sveriges Television och Svenska Dagbladet till personliga möten och luncher där det framförts synpunkter på den journalistiska bevakningen.

I slutet av november uppmärksammade Sveriges Radio att kinesiska ambassaden på sin hemsida det senaste året publicerat 74 kritiska så kallade anmärkningar mot svenska politiker och vetenskapliga rapporter men framför allt mot svenska medier. Anmärkningarna gäller i huvudsak publiceringar som innehöll någon form av kritik mot Kina.

Ungersk kritik

Två av de åtta tillfrågade redaktionerna har inte svarat på enkäten. En enda av de redaktioner som svarat skriver att de inte känner till några kontakter från Kinas ambassadör; det är Sydsvenska Dagbladet. Däremot kontaktades tidningen nyligen av Ungerns ambassadör som hade synpunkter på en krönika, som handlade om Ungern, av en av tidningens kolumnister. 

Allt svårare för utländska journalister i Kina

Det har de senaste åren blivit allt svårare för utländska journalister att bevaka Kina i landet. I en rapport som i början av 2019 publicerades av Utrikeskorrespondenternas klubb i Kina, FCCC, om kalenderåret 2017, svarade nästan hälften av 117 korrespondenter att de utsatts för trakasserier, fysiskt våld och olika typer av hinder i samband med sitt arbete. Andelen som ansåg att de journalistiska förhållandena hade försämrats jämfört med året innan ökade från 29 procent till 40 procent.

Flera högprofilerade journalister från bland annat New York Times och Reuters har de senaste åren tvingats lämna Kina i samband med undersökande journalistik. I slutet av augusti 2019 utvisades till exempel en Wall Street Journal-reporter efter en granskning av president Xi Jinpings kusin och hans inblandning i misstänkt penningtvätt i Australien. Några dagar tidigare meddelade nättidningen Buzzfeeds kontorschef i Kina, som rapporterat i landet i sex år, att hon inte fått förnyat journalistvisum vilket i princip betyder att hon utvisas från landet. Beslutet kom efter att hon bland annat av en kinesisk statlig tidning kritiserats för sin bevakning av missförhållandena kring den muslimska minoriteten i Xinjiang-regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina och Sverige

Mer i ämnet