En besviken CHP-ledare i Kemal Kiliçdaroglu höll pressträff på söndagskvällen Foto: TT / REUTERS

Oppositionen kräver omräkning av röster

Uppdaterad
Publicerad

Ja-sidans seger i den turkiska folkomröstningen har omedelbart mötts av protester från oppositionen, som menar att det råder osäkerhet kring många av rösterna. Kemal Kiliçdaroglu, ledare för oppositionspartiet CHP, säger att de som förespråkat ja-sidan har överträtt lagens råmärken.

Efter folkomröstningen utbröt protester mot resultatet i flera stadsdelar i Istanbul.

Ett beslut i sista minuten av landets valmyndighet om att valsedlar som saknar officiell stämpel ska få räknas med i valet kritiseras av oppositionspartiet CHP, som hävdar att olagligheter inträffat.

Folkomröstning i Turkiet 2017

LÄS MER: SVT:s utsände: Trots segern ett misslyckande för Erdogan

– Höga valnämnden har misslyckats genom att tillåta bedrägeri i folkomröstningen, säger Bülent Tezcan, partiets vice ordförande.

CHP:s ledare, Kemal Kiliçdaroglu, säger att folkomröstningen har genomförts under orättvisa omständigheter och att landets högsta valnämnd gjort omröstningen ”kontroversiell” genom beslutet att även valsedlar utan officiell stämpel ska vara giltiga, rapporterar Reuters.

CHP kräver omräkning av uppemot 60 procent av rösterna.

LÄS MER: Knapp seger för att utöka president Erdogans makt

Det pro-kurdiska oppositionspartiet HDP har meddelat att de ämnar överklaga två tredjedelar av rösterna. På sin Twitter skriver de: ”Vår data indikerar röstmanipulation i spannet tre till fyra procent.”

App mot fusk

Men valnämnden säger att representanter för det styrande AK-partiet och CHP närvarat vid nästan samtliga vallokaler och godkänt röstandet.

Fatih Celebi, ekonomistudent vid Koc-universitetet i Istanbul och IT-företagare som den tyska nyhetsredaktionen Der Spiegel talade med i ett tidigt skede, väntade sig ett rättvisande val.

Celebi är engagerad i Oy ve Ötesi, en enskild organisation som på eget initiativ bevakar val i Turkiet sedan 2013. Organisationen har utbildat 150.000 valobservatörer och många har följt folkomröstningen.

Organisationen har också utvecklat en app, som väljare kan använda för att rapportera oegentligheter.

Fatih Celebi betonar att systemet är öppet för insyn – det stöds av alla de fem stora partierna, valövervakare utanför det politiska systemet och observatörer från utlandet.

– Kampanjen är en sak. Valen i sig går sedan länge riktigt till.

En familj röstar i en vallokal i Istanbul Foto: Niclas Berglund / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning i Turkiet 2017

Mer i ämnet